Pacienții asimptomatici transmit sau nu COVID-19? Specialiștii lămuresc totul: ”Trebuie citit tot articolul, nu doar rezumatul”

Publicat: 03/06/2020 | 10:30

Medicul Tudor Ciuhodaru lămurește totul despre informațiile apărute recent în presă, conform cărora pacienții asimptomatici nu ar transmite virusul COVID-19.

Studiul controversat ar fi fost realizat punând persoană care a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane, dintre care 25% cu afecţiuni cardiovasculare. Potrivit cercetătorilor chinezi, doar opt au avut semnele unei infecţii respiratorii, dar niciunul nu a luat virusul SARS-COV-2.

CITEȘTE ȘI : Vei rămâne uimit! Câți lei câștigă din salariu o chelneriță la o terasă din Centrul Vechi din București

„Atenție, nu e de glumit! Pacienții asimptomatici (4 din 5 cei infectați cu coronavirus) POT transmite boala. Spun asta pentru că circulă ,,rezultatele” unui studiu ,,bombă” ce ar dovedi că ,, o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite virusul mai departe”. E big fake news!!! Trebuie citit tot articolul, nu doar rezumatul!”, a scris medicul, pe pagina sa de Facebook.

Medicul distruge orice ipoteză lansată și spune că altul ar fi fost motivul studiului realizat.

„De fapt (pentru cine a avut răbdarea să citească mai mult decât rezumatul acestui studiu) studiul demonstrează că utilizarea unei măști de protecție e o metodă eficientă de prevenție.

Scrie negru pe alb că:
1.Toți cei 455 expuși la un purtător asimptomatic nu s-au infectat pentru că purtau mască!
2.Această regulă a fost valabilă în toate cele 3 categorii de expuși (personal medical, alți pacienți, membri ai familiei) la un pacient asimptomatic
3.Singurul moment când nu au purtat-o a fost în timpul mesei.

CITEȘTE ȘI: Ce frumoasă este Flori, fetița care a fost hrănită doar cu pufuleți și ceai! Recent, părinții adoptivi i-au arătatpozele când era într-o stare critică: “A început să plângă…”

Concluziile (și ale acestui) studiu sunt clare:
1.TOT personalul din serviciile de urgență TREBUIE să beneficieze de echipament complet de protecție – mască N95, combinezoane, ochelari.
2.Masca de protecție a fost eficientă în a împiedica transmiterea virusului și de la cei asimptomatici.

Și mai râmăne o întrebare: cum a putut crede cineva un astfel de fake news ce are la bază decizia de a expune la un risc major 455 de oameni.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Sănătății anunță că 2,3 milioane de persoane defavorizate vor primi măști de protecție gratuite

Rețineți:
1.Regulile de igienă trebuie respectate cu/fără pandemie.
2.Purtarea unei măști (chiar simple) este cea mai eficientă metodă pentru a preveni infecția. „Distanța sigură” actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă – cu excepția situației în care purtați o mască (simplă).
3.Testare extinsă (expuși/suspecți/asiptomatici)- planul B pe care il propun de atâtea luni și nu aude nimeni)- e metoda cea mai clară de prevenție- pentru că-i identifică și pe cei asimptomatici care transmit boala mai departe (pe care nu-i testează astăzi nimeni)”, a transmis medicul.

 

Elena Nica
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. Experiențe în trecut: news editor Observator, Antena 1 și Antena Stars citește mai mult