Pâine cu arsenic, în supermarketurile de la noi! La ce trebuie să fiţi atenţi pe etichetă

Publicat: 26/02/2024 | 07:59
Pâine/ Sursa foto: Pixabay

Intervenția umană asupra arsenicului, un element chimic ce se găsește în scoarța terestră, poate avea efecte periculoase. Consumul alimentelor care îl conțin poate favoriza apariția anumitor tipuri de cancer. El există și în pâinea din supermarketurile de la noi. Așadar, trebuie oamenii trebuie să fie atenție ce scrie pe etichetă.

Pentru o dietă sănătoasă, oamenii trebuie să fie atenți și să elimine alimentele dăunătoare. Însă, pentru a putea alege produse câte mai sănătoase, care să nu aibă un efect negativ asupra corpului uman, este important să știm ce să includem și ce trebuie să evităm. Așa se întâmplă și în cazul arsenicului, ce poate fi regăsit în pâine. Elementul chimic este prezent în două stări, organică și anorganică, a doua fiind cea mai toxică.

Citește și: CU CÂT AU PUTUT SĂ SE SCUMPEASCĂ PRODUSELE DE PANIFICAȚIE, CARNEA ȘI LEGUMELE LA ÎNCEPUTUL LUI 2024. ROMÂNII SCOT MAI MULȚI BANI DIN BUZUNAR! CIFRELE OFICIALE ALE INS

Ce tip de pâine conține arsenic

Unii oameni aleg să elimine din alimentație lactoza sau glutenul, fie pentru că au diverse alergii, fie crezând că aceasta este o variantă mai sănătoasă. Ei bine, a doua opțiune nu este tot itmpul valabilă. Spre exemplu, în ceea ce privește pâinea fără gluten, aceasta conține cel mai mult arsenic.

Acest element chimic se găsește în mod natural în compoziția unor minerale. De asemenea, el mai poate fi eliberat în mediu prin procese agricole și industriale, cum ar fi mineritul și topirea metalelor. Așa cum am menționat mai sus, el poate fi găsit sub două stări, anorganică, fiind cea mai toxică, și organică.

Arsenicul poate fi identificat în mai multe produse din supermarketuri, însă una dintre principalele surse alimentare de arsen anorganic este orezul pentru că îl absoarbe ușor prin sol și apă, pe măsură ce crește.

Este important ca oamenii să știe că arsenicul anorganicul este cancerigen și genotoxic. În cazul consumului alimentelor care conține acest element chimic, există un risc crescut de a dezvolta cancer de piele, vezică urinară, plămân, tract digestiv, ficat, rinichi și cancer al sistemelor limfatic și hematopoietic.

Comisia Europeană își dorește să diminueze riscurile pentru sănătatea umană prin dietă, în ceea ce privește expunerea la arsenic, astfel lucrează la un plan. În 2023, limitele referitoare la reducerea expunerii la un contaminant în populația generală au devenit mai restrictive.

Citește și: CELEBRU MAGAZIN DE LA NOI, ALERTĂ ALIMENTARĂ! DULCIURILE PENTRU COPII CARE POT CONȚINE AȘCHII DE METAL