Pe vremuri era un bar pe acel loc… A construit o salină în mijlocul oraşului!

De: Cancan
Publicat: 15/02/2018 | 00:00

Totul a început cu însănătoşirea propriei lor fetiţe, care, de la vârsta de câteva luni, a tot fost răcită. După ce s-au documentat cu privire la ce ar putea face pentru a o scăpa de răceala continuă, cei doi soţi s-au decis să deschidă o salină artificială cu aerosoli. Pentru asta au făcut multe sacrificii, pe care nu mulţi tineri de vârsta lor ar fi fost dispuşi să le facă. Mai întâi, s-au mutat din Cluj Napoca, un oraş plin de viaţă şi oportunităţi, unde aveau o carieră formată şi un grup de prieteni, la Satu Mare.

„Fiica noastră era mereu bolnavă. Degeaba lua medicamente, nu îi trecea. Ascultam de medici şi ne doream să fie bine, aşa că i-am dat tot ce i s-a prescris, dar tot nu se făcea bine. Atunci am vorbit cu doctorii şi am tot studiat şi am aflat că aerul sărat şi aerosolii pot să fie rezolvarea problemelor ei. M-am pus pe studiat ce înseamnă să deschid o salină artificială, cum ar funcţiona, ce beneficii are, ce contraindicaţii, de ce anume ar fi nevoie şi mi-am făcut curaj să încep să o construiesc”, îşi începe povestea Dorel Popa. (NU RATA, AICI: El este poliţistul care a refuzat FBI-ul ca să lucreze în România… Vânătorul de infractori)

A transformat un bar în loc de tratament

Salina cu aerosoli a soţilor Popa

Tânărul s-a mutat la socrii săi, care deţineau un spaţiu în care funcţiona un bar. A transformat locul în totalitate şi l-a dotat cu tot ce avea nevoie pentru a corespunde cerinţelor sale. Investiţia s-a bazat pe economiile pe care le aveau cei Dorel şi Teodora, bani de la părinţi şi bani de la stat prin programul SRL-D, dar aproximările de la început nu au fost suficiente, aşa că, pentru a finaliza investiţia, au mai luat şi un împrumut bancar.

„Nu a fost uşor la început, a durat ceva până am scos-o la capăt, a presupus mai multe costuri decât calculasem noi iniţial. În total, am investit în salină cam 30.000 de euro. Asta în condiţiile în care soţul meu stătea aici zi de zi, de dimineaţa de la 8 până seara la 11, cu o mică pauză la prânz. El a făcut tot ce era nevoie, igienizat, tras cabluri, lipit sarea pe pereţi. Nimeni nu credea în noi la început şi în ce dorim să facem, nici măcar părinţii mei. Dar nu ne-am lăsat şi am mers înainte cu dorinţa de a ne face fiica bine”, povesteşte şi Teodora Popa, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Secretul salinei lui Dorel

Şedinţe de distracţie şi tratament la salină

După doi ani de la deschidere, Dorel Popa e mândru de ceea ce a realizat cu atâta trudă. Salina lui este singura cu aerosoli din zonă, ceea ce face ca efectele ei să fie mult mai repede vizibile.

„Aerosolii sunt cei care diferenţiază această salină de salina de la Turda de exemplu sau de alte saline artificiale. Acolo atâta tot că inspiri un aer sărat, dar aici, cei care intră inhalează aerosoli, sare mărunţită la dimensiuni de 2-3 microni. Aceasta intră pe căile respiratorii, se depune, înmoaie depunerile de acolo şi pe urmă încep expectoraţiile şi efectiv curăţarea căilor respiratorii. Nu face minuni, asta spun tututor, un tratament de 10 şedinţe la salină nu te face să poţi ieşi în mijlocul iernii în mânecă scurtă afară şi să nu răceşti, dar te poate scăpa de medicamente şi vizite la doctor. De doi ani de când suntem aici, micuţa mea nu a mai trecut pe la doctor şi problemele pe care le avea înainte au dispărut”, mărturiseşte Dorel. (VEZI AICI: A moştenit de la bunica tainele gătitului… Ea este ”Doamna cu cămara”!)

Pentru afacerea lui, Dorel Popa a apelat la sarea românească, pură şi netratată, de la Ocna Mureş. O parte din ea a folosit-o pentru a tapeta pereţii cu sare, iar o altă parte este pe jos, unde copiii se joacă cu ea, pe post de nisip. Periodic Dorel completează sarea, pentru că se ia pe haine şi pe încălţăminte.

„Pentru aparatul de aerosoli comandăm o sare specială, fără iod, fără nici un tratatament. Ea vine împachetată la jumătate de kilogram. Înainte să o introduc în aparatul care o sfarmă şi mai apoi o ventilează în încăperea salinei, o încălzesc. Urmăresc foarte atent parametrii de funcţionare optimi, temperatură, umiditate şi restul”, explică Dorel procesul. (CITEŞTE ŞI: E încă student, dar a pus pe picioare o afacere cu care nu dă greş. Povestea tânărului care face bani din… pomeni)

Aerul e ventilat de trei ori după fiecare şedinţă

Dorel şi Teodora au investit tot ce aveau pentru a construi salina care le-a salvat fiica

După fiecare şedinţă de 45 de minute, Dorel porneşte aparatele de ventilaţie, pentru a curăţa aerul din interiorul salinei, acolo unde, de cele mai multe ori, lumea tuşeşte sau strănută, tocmai pentru că sarea curăţă căile respiratorii. În acest fel nu există nici un microb în salină, mai ales că sarea nu permite dezvoltarea lor.

„Ventilăm de trei ori aerul în cele 15 minute de pauză, astfel că el este perfect curat când intră următorii clienţi. La început, medicii ne erau potrivnici şi le spuneau tuturor să nu treacă pe la noi, că mai riscă să se îmbolnăvească. Totuşi, lumea a îndrăznit să încerce, iar cei care au văzut efectele ne-au recomandat şi altora. La un moment dat, am avut surpriza de a veni cineva care să ne spună că un medic i-a recomandat să treacă pe la noi la un tratament de 10 şedinţe”, mai povesteşte doamna Popa.

Deoarece a pornit afacerea mai mult ca o soluţie pentru problemele de sănătate ale fetiţei lui, Dorel îşi doreşte acum să ajute şi alţi părinţi, ai căror copii au un sistem de imunitate scăzut. Prin urmare, micuţii cu vârste sub şase ani beneficiază de intrare gratuită la salină, cu obligaţia părinţilor de a-i supraveghea. Mai ales că accidentele sunt iminente atunci când adulţii nu sunt atenţi la cei mici. În cei doi ani, de când salina funcţionează, peste 4.000 de persoane i-au vizitat pe soţii Popa. Aşa că, încurajaţi, cei doi tineri au de gând să îşi extindă afacerea şi în alte zone din ţară. (VEZI ŞI: Poveşti de succes din Vaslui. Două tinere cu doctorat, finaliste la premiile „Excelenţă Academică în Străinătate”)

ADRIAN LUCIAN