Pericolul din spatele uscătoarelor de mâini. De ce este bine să le eviți

Publicat: 25/08/2022 | 11:48
Uscător de mâini. Sursă foto: Facebook

Un cercetător de la Universitatea din Connecticut trage un semnal de alarmă pentru cine folosește uscătorul de mâini. Cine îl utilizează s-a spălat degeaba pe mâini, după cum dispozitivul  împrăștie bacteriile. 

Ken Jennings, cercetător, a dezvăluit care este pericolul din spatele uscătoarelor de mâini. Potrivit specialistului, dispozitivele de acest tip încălzesc aerul, fapt care duce la dublarea numărului de bacterii. Astfel, germenii sunt răspândiți cu o viteză spectaculoasă. 

„Acele uscătoare electrice care încălzesc aerul au dublat de fapt numărul de bacterii de pe mâinile subiecților în timpul procesului de uscare. Iar acele noi modele cu jet de aer, cele care se presupune că lansează un jet spre mâini cu o viteză de 650 de kilometri pe oră, au fost capabile să lanseze germenii de pe mâini până la doi metri în jurul dispozitivului”, a spus cercetătorul. (CITEȘTE ȘI: Care sunt cele mai murdare lucruri din casă. Nici nu te-ai fi gândit ce obiecte ascund milioane de bacterii)

Prosoapele de hârtie sau uscătorul de mâini? Ce alternativă este mai sigură

După cum a dezvăluit cercetătorul, prosoapele de hârtie care sunt de unică folosință sunt o alternativă mai sănătoasă. Motivul este că acesta reduc numărul de bacterii, spre deosebire de uscătorul de mâini, care le amplifică. 

„Deși nu este clar ce parte a mecanismului face din uscătorul de mâini o sursă de expansiune a germenilor. Ar putea fi din cauza forței mari a aerului atunci când iese din el. Acest lucru face ca bacteriile să rămână pe mâini.

Prosoape de hârtie. Sursă foto: Pixabay

În mod similar, a fost dată o posibilă soluție pentru a evita acest lucru. Una dintre ele este folosirea de filtre. Deși trebuie să știți că rezultatul nu va fi eficient. Poate fi mai eficient să folosiți prosoape de hârtie pentru a vă usca mâinile, deoarece numărul de bacterii este redus semnificativ” a declarat cercetătorul Ken Jennings. (CITEȘTE ȘI Alexandru Rafila avertizează cu privire la mănușile chirurgicale: „Pot purta multe virusuri și bacterii ca și mâinile”)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult