Pericolul la care ne expunem atunci când încălzim alimente la cuptorul cu microunde. Greșeala pe care mulți o fac

Publicat: 01/08/2023 | 21:20
Cuptorul cu microunde poate avea efecte nocive asupra sănătății / Sursă Foto: Pexels

Aproape din nicio bucătărie nu lipsește cuptorul cu microunde, cu ajutorul căruia ne încălzim alimentele într-un timp foarte scurt. Totuși, folosirea necorespunzătoare a acestui electrocasnic poate avea consecințe nocive asupra sănătății noastre. Citiți în continuare care este greșeala pe care mulți o fac și este total interzisă de specialiști. 

Cuptorul cu microunde este unul dintre cele mai populare obiecte electrocasnice dintr-o gospodărie. Cu ajutorul său putem încălzi alimentele într-un timp foarte scurt și fără vreun efort suplimentar. Totuși, folosirea sa în anumite condiții poate avea efecte secundare asupra sănătății.

(NU RATA: Acestea sunt noile numere de înmatriculare interzise în România. Combinațiile de litere care nu mai pot apărea pe plăcuțele mașinilor)

Greșeala pe care o fac mulți atunci când folosesc cuptorul cu microunde. Avertismentul specialiștilor este clar

În ciuda faptului că este extrem de util, cuptorul cu microunde poate dăuna sănătății dacă nu este folosit corespunzător. Mai exact, în urma unui studiu care urmărește recipientele pentru alimente pentru copii s-a demonstrat că plasticul băgat în cuptorul cu microunde eliberează milioane de bucăți de polimer.

În perioada în care era doctorand și studia nanotehnologia mediului, Kazi Albab Hussain a efectuat un studiu despre recipientele de plastic pentru copii. El a vrut să știe câte particule toxice sunt degajate din tipurile de recipiente din plastic pe care le cumpăra. În cadrul studiului său, publicat în luna iunie în Environmental Science & Technology, Hussain a explicat că atunci când au fost încălzite la microunde, recipientele respective au eliberat milioane de bucăți de plastic, numite microplastice, dar chiar și nanoplastice.

Căldura, iradierea UV și hidroliza favorizează degajarea de substanțe toxice din plastic atunci când este încălzit la cuptorul cu microunde. Mai exact, toți acești factori pot face ca un recipient să se fisureze și să se desprindă din el  particule sub formă de microplastice, nanoplastice și levigate, acestea fiind componente chimice toxice ale plasticului.

În ciuda faptului că efectele asupra sănătății umane ale expunerii la plastic sunt încă neclare, oamenii de știință sunt convinși că acestea există. Potrivit profesorului de chimie de la Trinity College Dublin, John Boland, după ce au intrat în organism, aceste particule de plastic se acoperă cu proteine, strecurându-se pe lângă sistemul imunitar. Totodată, microplasticele colectează numeroși microbi și îi transportă în organism.

Chiar dacă mare parte din aceste deșeuri sunt eliminate de rinichi, nanoplasticele sunt suficient de mici pentru a pătrunde prin membranele celulare și „să ajungă în locuri în care nu ar trebui”, susține Boland.

„Microplasticele sunt ca niște furaje din plastic: Ele intră și sunt expulzate. Dar este foarte probabil ca nanoplasticele să fie foarte toxice”, a spus John Boland.

Leonardo Trasand, profesor la Școala de Medicină Grossman de la Universitatea din New York și director al Centrului pentru Investigarea Riscurilor de Mediu, susține că odată ce au trecut de sistemele de apărare ale organismului, „substanțele chimice folosite în materialele plastice distrug hormonii”.

(CITEȘTE ȘI: Actorul adorat de milioane de românce are cancer! Dezvăluirea dureroasă făcută de cel mai important personaj masculin din celebrul serial Tânăr și neliniștit)