Permis de conducere de la 16 ani. Ce condiții trebuie să îndeplinești și ce se întâmplă cu examenul auto

Publicat: 22/03/2023 | 11:20
Românii vor putea să obțină permisul de conducere de la 16 ani. Sursă foto: Pixabay

Zilele acestea, purtătoare de cuvânt a reprezentanței Comisiei Europene în România a spus că tineri vor putea să-și dobândească permisul de conducere de la vârsta de 16 ani. Anca Păduraru a vorbit, în cadrul unei intervenții televizate, despre posibilitatea românilor de a conduce de la vârsta de 17 ani. Măsura face parte dintr-un nou pachet legislativ care urmează să intre, curând, în vigoare. 

Potrivit spuselor Ancăi Păduraru, minorii care au împlinit vârsta de 16 ani vor putea urma cursurile școlii de șoferi, vor putea susține examenul și obține permisul de conducere. Chiar dacă vor reuși să-și dobândească dreptul de a șofa, vor putea să se urce la volan abia la 17 ani. Mai mult de atât, până la majorat vor avea, în permanență, un însoțitor adult.

Vor putea dobândi experiență cu ajutorul unui sistem de conducere acompaniată începând cu vârsta de 17 ani și vor putea să obțină un permis de conducere. Dar până la 18 vor conduce doar însoțiți. Aici vorbim de o perioadă de probă”, a explicat Anca Păduraru, purtătoarea de cuvânt a reprezentantei Comisiei Europene în România.

(CITEȘTE ȘI: Un tânăr de 20 de ani din Craiova, prins pentru a treia oară fără permis de conducere. Riscă să își petreacă sărbătorile în spatele gratiilor)

Ce se întâmplă cu examenul auto. Ce va trebui să faci doi ani, după ce ai primit permisul de conducere

În contextul noilor măsuri care vizează șoferii din România, nu doar Anca Păduraru a făcut precizări, ci și Adina Vălean, comisarul european pentru Transport. Oficialul susține că examenul auto va suferi modificări pentru o mai bună pregătire.

Mai mult decât atât, indiferent de vârstă, în primii doi ani după ce ai reușit să obții permisul de conducere, nu vei avea voie, sub nicio formă, să consumi alcool când conduci. În caz contrar, sancțiunile vor fi usturătoare.

„Noua directivă va introduce și o perioadă de probă de cel puțin 2 ani de la promovarea examenului și, în același timp, o regulă pentru toleranță zero pentru conducerea în stare de ebrietate. 

De asemenea, vom adapta formarea și examenele pentru a pregăti mai bine șoferii pentru proporția tot mai mare de utilizatori vulnerabili ai drumurilor”, a explicat și Adina Vălean, comisarul european pentru Transport.

(CITEȘTE ȘI: Descoperire șocantă făcută de polițiștii din Prahova, în timp ce efectuau un control de rutină. O mamă și-a lăsat fiul de 16 ani să conducă pe drumurile publice, fără a deține permis de conducere)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult