Postul Crăciunului 2019. Când începe și ce nu ai voie să faci în Postul Crăciunului

Publicat: 01/11/2019 | 08:45
Ppotrivit calendar ortidox 2019, Postul Craciunului incepe pe 15 noiembrie

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante posturi din an, iar în 2019, acesta va începe la jumătatea lunii noiembrie. Potrivit Bisericii, în Postul Crăciunului, credincioșii postesc și se roagă pentru sănătate și bunăstare. 

Potrivit calendar ortodox, Postul Crăciunului 2019 începe abia vineri, 15 noiembrie și se termină pe 24 decembrie.

Când începe Postul Crăciunului 2019. Când se lasă sec

Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. În perioada de post 15 noiembrie – 24 octombrie nu se fac nunți și nici botezuri.

În Postul Crăciunului se obisnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

Ce se citește în Postul Crăciunului. Rugăciunea pe care este bine să o rostești

În postul Crăciunului, creștinii își manifestă credința prin rugăciune. Iată rugăciunea ce se citeşte în Postul Crăciunului, despre care se spune că este aducătoare de linişte şi împliniri:

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

Postul Crăciunului 2019. Obiceiuri și tradiții

Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Se dă dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.

Prima zi de dezlegare la peşte din postul Crăciunului 2019 este 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, pe 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, pe 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, pe 13 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este 18 decembrie, de Sărbătoarea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul.

Citește și: ZILE LIBERE 2020. CALENDARUL COMPLET AL LIBERELOR LEGALE

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie atunci se face dezlegarea și la peste. În zilele de marți și joi credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.

În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului, cinstind astfel marea sărbătoare care urmează.

Citește și; UN PREOT DIN IAȘI A FOST PRINS DE SOȚIE CU AMANTA ÎN POSTUL CRĂCIUNULUI! PREOTEASA A CHEMAT POMPIERII SĂ SPARGĂ UȘA