Povestea incredibilă a femeii care le cânta lupilor

Publicat: 06/05/2019 | 23:28

Are peste 80 de ani, dar o voce de aur. Nu degeaba i se spune „Tezaurul Uman Viu” al judeţului Mehedinţi. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, a aflat povestea uluitoare a Domnicăi Trop, o prezenţă emblematică pentru folclorul românesc, vestită pentru modul spontan în care creează cântecele populare. (VEZI ȘI: EL ESTE MEȘTERUL POPULAR CARE ÎMBRACĂ VEDETELE)

Domnica Trop s-a născut în 1938 la Izverna Mehedinţilor. Este o femeie care a învăţat să cânte în timp ce ducea la păşunat caprele şi oile.

Doină pentru lup bătrân, sârbă pentru lup tânăr

Domnica Trop, un artist desăvârșit

Ciobăniţa cânta chiar şi atunci când, singură fiind pe dealurile Izvernei din judeţul Mehedinţi, se lupta cu singurătatea şi cu lupii „care-i mai furau câte o capră“. Domnica Trop creează spontan cântece liber ornamentate. „Am fost la oi, la capre şi, ca să nu vină lupii peste mine la oi, cântam şi spuneam o vorbă di colo, o vorbă di colo, până când făceam cântecul. Când vedeam câte unul bătrân, cântam doine, să le fie drag lor, care era câte unul tânăr, cântam sârbe”, îşi aminteşte Domnica Trop pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Premii peste premii

Domnica Trop a fost apreciată de public, de specialişti şi invitată să participe la festivalurile de folclor de când avea 27 de ani. A obţinut Trofeul Festivalului „Cântec nou în Mehedinţi”, Premiul Special pentru Autenticitate la Festivalul „Maria Tănase” (1973), Locul I pe ţară la Festivalul „Cântarea României” (1979) şi Premiul Naţional „Ethnos” (1999), primul acordat unui interpret al judeţului Mehedinţi. (CITEȘTE ȘI: ULTIMUL OPINCAR AL OLTENIEI)

I-a fascinat și pe Ion Dolănescu şi Maria Ciobanu

Versurile Domnicăi Trop au fost apreciate şi de interpreţii de muzică populară Ion Dolănescu şi Maria Ciobanu. Invitaţi la festivalul de folclor din localitatea Isverna, cei doi artişti au fost fascinaţi de vocea Domnicăi şi i-au făcut cântecele cunoscute în toată ţara.

Onorată de toată lumea

Unul dintre albumele artistei

Domnica Trop continuă să câştige premii fără număr. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi, Aladin Georgescu, cu votul consilierilor judeţeni, a acordat în ultima şedinţă a CJ pe anul 2018, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Mehedinţi Domnicăi Trop. În judeţul vecin, în Gorj, autorităţile organizează de şapte ani un festival naţional de folclor care îi poartă numele, deşi Domnica Trop este mehedinţeancă. (VEZI ȘI: POVESTEA FETIȚEI DE 2 ANI CARE A DEVENIT VEDETĂ PRINTRE PĂPUȘILE-GIGANT)

Păstrător al cântecului autentic

Mai mult decât atât, în noiembrie 2013, Comisia naţională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial i-a acordat Domnicăi Trop titlul de „Tezaur Uman Viu“. A fost onorată cu această distincţie fiindcă este un reper al muzicii populare româneşti şi un păstrător al cântecului autentic vechi, specific Olteniei.

Trăiește modest în căsuța ei din Izverna

Este singurul mehedinţean care a primit această distincţie până acum. Repertoriul cântăreţei este bogat în piese muzicale străvechi, multe fiind împrumutate de interpreţi renumiţi din ţară. Are puţine discuri, dar cântecele ei au devenit celebre în lumea iubitorilor de folclor autentic. Îi sunt cunoscute melodiile: M-a mânat mama la vie”, „Sara când răsare luna“, „Mărie, Mărie“, „S-o legat, neică, legat“, „Ursitoare, ursitoare“, „Fire-al naibului de dor“, „Şarpe, şarpe din dudău“. Domnica Trop, bolnavă de diabet, trăieşte în modesta sa căsuţă din Izverna doar dintr-o pensie de handicap. (CITEȘTE AICI: A învăţat meserie de la un sticlar surdo-mut. Creează globuri de Crăciun în casa părintească!)