Povestea militarului arheolog din Caracal

Publicat: 02/10/2019 | 23:17

De profesie militar, Lucian Glișcă este pasionat de știința care scoate la suprafață dovezile trecutului. El este unul dintre puținii arheologi amatori din Olt. Până acum, strădania i-a fost recompensată cu descoperirea unor piese de vestimentație, dar și a unor obiecte și unelte de lucru specifice unor perioade istorice îndepărtate. CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea inedită a militarului. (VEZI ȘI: UN PROFESOR DIN OLT A RECREAT UN SAT NEOLITIC, UNIC ÎN EUROPA)

Fruntașul Lucian Glișcă este precupat de istorie din copilărie. Pasiunea i s-a dezvoltat însă mult mai mult începând cu anul 2003, după terminarea stagiului militar, când a început să colecționeze bancnote, monezi, medalii etc.

A luat la pas Caracalul și împrejurimile…

Lucian Glișcă și o parte din descoperirile lui, intrate în custodia Muzeului Romanațiului

„Am descoperit foarte multe obiecte începând  de la obiecte din neolitic, ciocane din piatră, ceramică de Vădastra, o ceramică din epoca bronzului. Singura descoperire cu detectorul a fost o monedă”, spune militarul. (NU RATA: COMOARA DIN SUBSOLUL BLOCULUI)

În anul 2016, după lungi încercări a reușit să achiziționeze un detector de metale și să obțină autorizația necesară detecției. Studiul intens și setea de cunoaștere l-au determinat să cerceteze terenurile de pe raza municipiului Caracal, dar și pe cele ale satelor și comunelor din împrejurimi.

A găsit inclusiv oase de mamut în zona Cezieni

„Este o pasiune costisitoare. Începând de la tehnică, detectorul, de fapt detectoarele, m-au costat 45 de milioane lei vechi, şi pot spune că sunt cele mai ieftine, că unul bun poate ajunge şi la 5.000 de euro. Şi mai punem şi transportul, dar pasiunea şi descoperirile elimină toate costurile, care sunt mari”, mai spune militarul.

Lucian este foarte mândru de descoperirile lui. (CITEȘTE ȘI: AM DESCOPERIT UN BUNCĂR ANTI-ATOMIC UNDE GHEORGHE DINCĂ AR FI PUTUT ASCUNDE CADAVRELE)

„Am descoperit inclusiv oase de mamut în zona Cezieni. În două locuri”, a mai spus pasionatul de istorie.

Toate descoperirile militarului au ajuns la Muzeul Romanațiului

Militarul a găsit, de-a lungul timpului, obiecte diverse, din vremuri străvechi

Cercetările lui au dus la descoperirea unui mare inventar arheologic, precum: fragmente de fildeș de mamut, vârfuri de sulițe, topoare de piatră, obiecte de silex, ceramică din cultura Vădastra, țiglă romană, fântâni romane și o serie de așezări datând din neolitic, Epoca Bronzului și până în sec.II-III d.H.

Militarul este încadrat din anul 2016 la Batalionul 22 Infanterie “Romanați” şi a predat tot materialul arheologic, descoperit până acum, Muzeului Romanațiului din municipiul Caracal.