Comoara din subsolul blocului

Publicat: 12/06/2019 | 23:06

Șantierul deschis de un investitor care vrea să construiască un bloc de locuințe în Slatina ascunde vestigii arheologice valoroase. Un grup de cercetători a descoperit fragmente ale unor vase de ceramică vechi de peste 7.000 de ani, dar și noi dovezi care întăresc convingerea că aici a fost vatra inițială de locuire a Slatinei. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, are toate detaliile ineditei descoperiri. (VEZI AICI: UN PROFESOR DIN OLT A RECREAT UN SAT NEOLITIC, UNIC ÎN EUROPA)

Urme de locuinţe, vetre, gropi menajere și numeroase fragmente ceramice, aparținând cu precădere culturii Vădastra (5.500-4.500 a.Hr.) au fost descoperite după săpături arheologice efectuate, zilele acestea, în vatra străveche a Slatinei.

Astfel că acum se fac cercetări minuțioase în zona în care se construiește, de fapt, un bloc de locuințe. Oamenii de știință au găsit, zilele acestea, bucăți din vase și cărămizi vechi de peste 7.000 de ani. (NU RATA: SECRETUL CERAMICII NEGRE DE LA VĂDASTRA)

“Urme consistente ale unor civilizații trecute“

Șantierul rămâne deschis până când arheologii explorează tot perimetrul

„Pe terasa stângă a pârâului Sopot, cartierul Crișan II, încă din neolitic s-au așezat comunități umane și zona este locuită până în zilele noastre. Sub străzile pe care mergem, sub casele și blocurile în care locuim există urme consistente ale unor civilizații trecute, care au îmbogățit istoria Slatinei și a țării. Săpăturile începute lângă Centrul de imagistică de pe Aleea Viorelelor sunt prilejuite de construirea unui bloc de locuințe și, conform legislației, se impune descărcarea terenului de sarcină arheologică”, a explicat Aurelia Grosu, istoric în cadrul Muzeului Judeţean Olt. (CITEȘTE AICI: EL ESTE MEȘTERUL POPULAR CARE ÎMBRACĂ VEDETELE)

Șantierul rămâne deschis până când arheologii cercetează tot perimetrul

Fragmentele descoperite de arheologi datează din timpuri străvechi

Potrivit istoricului, descoperirea de la Slatina este una de amploare. (VEZI ȘI: EL E ULTIMUL OLAR DIN OBOGA)

“Rezultatele primelor secțiuni deschise sunt promițătoare, fiind identificate urme de locuințe, vetre, gropi menajere și numeroase fragmente ceramice, aparținând cu precădere culturii Vădastra (5500-4500 î.Hr.)”, a adăugat Aurelia Grosu.

Cercetările sunt coordonate de Muzeul Județean Argeș: Dragoș Măndescu – responsabil științific; Ion Dumitrescu, Andi Ioan Pițigoi, Aurelia Grosu – colectiv de cercetare.

Șantierul arheologic de pe Aleea Viorelelor va rămâne deschis până când cercetătorii vor săpa tot perimetrul pe care urmează să fie construit blocul de locuințe. Toate obiectele și dovezile descoperite vor fi expuse la Muzeul Județean Olt. (CITEȘTE ȘI: ULTIMUL OPINCAR AL OLTENIEI)