Povestea minunii dintre blocuri

Publicat: 01/05/2018 | 22:19

Ascunsă printre blocurile dintr-un cartier mărginaş al Oradiei, aşezată pe un covor de flori, o construcţie delicată sare în ochi. Este Biserica greco-catolică “Schimbarea la faţă”, ridicată într-un pur stil bizantin şi o copie aproape fidelă a singurei catedrale greco-catolice din Atena. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea ei unică.

Lăcaşul de cult a fost ridicat în cartierul Velenţa şi terminat în urmă cu șase ani. Până atunci, credincioşii greco-catolici nu au avut un loc de rugăciune în cartier, căci fosta biserică le-a fost luată în 1948, când comuniştii au scos în afara legii Biserica Greco-Catolică Unită cu Roma, decretată ca antinaţională, iar, după Revoluţie, Episcopia Greco-Catolică a Oradiei a decis să nu o revendice.

Aşa s-a născut ideea unei noi construcţii, pe un teren primit în parte de la Primăria Oradea, iar restul cumpărat de la alţi proprietari. (VEZI ȘI: POVESTEA ”MIRACOLULUI” DIN CEA MAI BOGATĂ COMUNĂ DIN ROMÂNIA. ARE 100 DE ANI ŞI…)

Planurile catedralei din Atena, adaptate de un arhitect arădean

Catedrala Sfânta Treime din Atena a servit drept model pentru biserica din Oradea

Gândul de a construi o replică a catedralei greco-catolice Sfânta Treime din Atena i-a aparţinut protopopului greco-catolic de Oradea Gavril Buboi, parohul Bisericii “Schimbarea la faţă”, care o văzuse în timpul unei excursii în Grecia şi, impresionat de frumuseţea ei, le-a cerut preoţilor proiectul, pentru a ridica un lăcaş similar la Oradea.

Construită în 1965 în stil bizantin, catedrala din Atena are o formă de cruce grecească, cu braţele egale, cu un acoperiş cu formă de boltă arcuită, cu coloane ionice, specifice templelor antice şi cu o clopotniţă adăpostită într-un turn separat de corpul lăcaşului. (CITEȘTE AICI: AU ÎNDURAT CHINURI TERIBILE. MĂRTURII CUTREMURĂTOARE DIN ”IAD”)

Biserica „Schimbarea la Față” Velența din Oradea (Foto: Nelu Faur)

Planurile catedralei au fost adaptate de arhitectul orădean Octavian Muth, care a respectat în mare parte proiectul iniţial. Diferă arcele exterioare, pe una dintre faţade, biserica din Oradea având trei în loc de cinci, câte are edificiul din Atena, din motive de spaţiu, dar şi unele finisaje, schimbate din raţiuni climatice şi financiare. Exteriorul catedralei din Atena, de pildă, e din piatră şi marmură, însă, pentru că la Oradea exista riscul ca gerul şi ploile să pună în pericol faţada, s-a folosit un alt finisaj, numit marmo-antico.

A fost ridicată în cinci ani

Biserica „Schimbarea la Față” Velența, copie a catedralei Sfânta Treime din Atena

Interiorul bisericii orădene păstrează în mare măsură picturile şi icoanele din catedrala ateniană. În boltă se află Pantocratorul (reprezentarea Mântuitorului în iconografia bizantină), realizat pe pânză, aplicată apoi pe pereţi, în altar, în loc de prapori, potrivit cutumei bizantine, sunt folosiţi Serafimi din metal cu aspect aurit, iar stativul pentru Evanghelie este decorat cu un vultur, simbol al libertăţii. (VEZI ȘI: O FOTOGRAFIE POSTATĂ PE FB I-A STÂRNIT ŞOCUL VIEŢII: ”NU MI-A VENIT SĂ CRED! SEMĂNA LEIT CU…”)

Picturile de pe pereții bisericii îți taie răsuflarea

Ridicarea catedralei a început în 2007 cu fonduri primite de la parohiile de pe cuprinsul Episcopiei Oradiei, dar mai ales cu sponsorizări venite din partea unor credincioşi din Italia  şi din Germania. Biserica a fost sfinţită în noiembrie 2012, cu hramul “Schimbarea la faţă”, dar părintele Gavril Buboi a început slujirea încă din 2010, la demisolul construcţiei, unde a fost amenajată o capelă.

„Nu ne putem ocupa doar de predici”

Parohia se ocupă și de organizarea unor activități educative

Imaginea deosebitei ctitorii e completată de o grădină care o înconjoară cu iarbă şi flori din belşug, devenit între timp loc de joacă pentru copiii din zonă. Şi nu e tot.

„Nu ne putem ocupa doar de predici. E uşor să dăm indicaţii, dar trebuie să ne şi implicăm în comunitate”, spune protopopul Gavril Buboi, care a strâns în jurul bisericii sute de copii. Pe perioada verii, la demisol, preotul, alături de voluntari, organizează pentru ei activităţi şi jocuri educative, dar şi întâlniri ale persoanelor cu dizabilităţi.

Parohia are grijă și de distracția copiilor

În 2014, Biserica şi Asociaţia Charitatis Sfântul Nicolae, coordonată tot de paroh, au cumpărat şi pus la dispoziţie, în vecinătate, un spaţiu pentru un centru pentru copii cu dizabilităţi, în special autism şi ADHD, iar anul trecut, apelând la asociaţii de caritate din Italia, au cumpărat o clădire pe care au reabilitat-o integral şi au mobilat-o, transformând-o într-o grădiniţă. (NU RATA, AICI: POVESTEA ULUITOARE A UNEI ROMÂNCE. E „DOCTOR” ÎN OPERAŢII ESTETICE DE PE VREMEA ROMEI ANTICE)