Povestea răvășitoare a singurei trupe de dansatori cu sindrom Down din România

Publicat: 11/01/2019 | 23:03

La Cluj-Napoca, o tânără balerină a deschis o școală de dans din care face parte o grupă de tineri cu sindrom Down. Aceștia participă la evenimente de dans și au avut un spectacol pe scena Operei Maghiare din oraș, alături de balerini profesioniști. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă spune povestea lor emoționantă. (VEZI AICI: ELEVUL-MINUNE DE LA VASLUI S-A CALIFICAT LA… 4 OLIMPIADE NAȚIONALE)

Daiana Jelescu este o tânără cu suflet mare din Cluj. Ea a înființat școala Royal Dance Academy, care are și o secție de terapie prin balet, din care fac parte mai mulți tineri cu sindrom Down. Deși echipa Daianei a fost formată acum patru ani, Royal Dance Academy a fost deschisă oficial în luna septembrie a anului trecut și înseamnă o școală de dans contemporan, modern, acrobatic și balet. Daiana Jelescu este acum studentă la master la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și balerină în Cluj.

Daiana Jelescu, îmbrățișată de una dintre elevele sale

Tânăra era în anul III atunci când președinta asociației „Down CER (Centrul Educațional Raluca)”, îndrumătoarea tinerilor cu sindrom Down, i-a propus să o învețe balet pe fiica sa, Raluca Avram, acum solistă a trupei sale de dans.  (CITEȘTE ȘI: UN OLIMPIC ”DĂ DE PĂMÂNT” CU ÎNVĂŢĂMÂNTUL DIN ROMÂNIA)

“Nu prea știam ce înseamnă sindromul Down, am căutat pe Internet…”

La prima oră, alături de Raluca au mai venit alți doi tineri, membri ai aceleiași asociații.

„Eu nu prea știam ce înseamnă sindromul Down, am căutat pe Internet cu o seară înainte de a o cunoaște pe Raluca. La prima oră cu ei am avut câteva temeri fiindcă aveam destul de puțină experiență în domeniul de predare. În momentul de față suntem singurii care facem asta”, a declarat, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, fondatoarea școlii Royal Dance Academy și a proiectului „Terapie prin balet”, Daiana Jelescu. (VEZI ȘI: POVESTEA PREOTULUI DORU NEMURITORU)

“Au multă iubire de oferit și foarte multă ambiție”

Solista trupei de balet a tinerilor cu sindrom Down

„Tinerilor cu Down nu le lipsește nimic, atât că fizic arată diferit. Au multă iubire de oferit și foarte multă ambiție. Au foarte multă încredere în ei. Au fost foarte afectuoși, mi-au zis după prima oră că mă iubesc. Eu totdeauna am fost un om care a căutat iubire în jur și de la ei tocmai asta primesc zi de zi”, a mai spus tânăra profesoară de balet. (NU RATA, AICI: MĂRTURII ŞOCANTE FĂCUTE DE SPORTIVA ”NOTATĂ” CU 10 ÎNAINTEA NADIEI)

Soliștii trupei sunt și reporteri

Potrivit tinerei, șansele de a ajunge un dansator bun sunt egale. Cu dansatorii săi are o relație foarte bună, de multe ori aceasta mergând și dincolo de sala de dans. „Să lucrez cu tinerii mei e o provocare pentru mine. Îmi doresc să-i aduc la un rezultat foarte bun, fiind unica trupă cu sindrom Down din România”, a adăugat Daiana.

Soliștii proiectului „Terapie prin balet” sunt Raluca și Mihai, doi tineri cu sindrom Down care sunt și reporteri ai TVR Cluj, în cadrul emisiunii „Fără prejudecăți”, moderată de Ovidiu Damian. Soliștii trupei sunt dansatorii care își dedică cel mai mult timp repetițiilor și care ies în față la fiecare reprezentație. (CITEȘTE ȘI: FABRICA DE AGRICULTORI)

“Pentru mine, toți sunt egali”

Daiana, felicitată de elevii ei

„Lecțiile decurg conform unei ore obișnuite de balet, pentru mine toți sunt egali și cred că au aceleași șanse. Facem încălzire la sol, exerciții la bară și momente coregrafice, urmând ca mai apoi să montăm coregrafii noi”, a explicat Daiana. Lecțiile de dans durează, de obicei, 50 de minute, dar perioada repetițiilor crește până la patru ore, atunci când se pregătesc spectacole mai mari. Trupa de dans a Daianei este una de balet combinat cu acro-dance. (VEZI AICI: SE ÎNTÂMPLĂ ÎNTR-UN LABORATOR DIN SLATINA. MATERNITATEA DE ROBOŢI)

Banii din spectacole sunt donați pentru diverse cauze

Trupa de balet a tinerilor cu sindrom Down a ajutat la cumpărarea unei ambulanțe pentru SMURD

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, acolo unde profesoara lor este la master, susține proiectul „Terapie prin balet” și le oferă sprijin tinerilor din cadrul proiectului. Echipa Royal Dance Academy onorează și evenimente gratuite, dar majoritatea spectacolelor lor sunt caritabile. Banii din spectacole sunt donați pentru diverse cauze. Recent, echipa școlii a organizat un spectacol cu scop caritabil pentru a susține campania “1.12. Wheels for life”, by Beard Brothers, cu scopul de a achiziționa o ambulanță de tip C pentru SMURD Cluj-Napoca, scop atins la două zile după eveniment. (CITEȘTE ȘI: POVESTEA SCRIITORULUI CARE ŞI-A TRANSFORMAT CASA PĂRINTEASCĂ ÎN MUZEU)

“Îngerii zilelor noastre”

Trupa de dans a tinerilor cu sindrom Down

Royal Dance Academy recompensează dansatorii după fiecare eveniment, prin ajutorul sponsorilor și al donatorilor prezenți la eveniment. Unul dintre cele mai importante evenimente la care tinerii au dansat a fost spectacolul “Îngerii zilelor noastre”, susținut în vara lui 2018 în cadrul Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Aici, aceștia au dansat în fața unei săli pline.

Pe lângă secția de terapie a școlii, Royal Dance Academy are trupe de copii cu vârste cuprinse între 2 și 20 de ani. Aici participă și membri ai altor asociații. Recent, la cursurile școlii a fost inclusă o secție de actorie, unde predă cântăreața Camelia Crișan, studentă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la secția de „Regie Teatru”. (CITEȘTE AICI: OLIMPICA LA ENGLEZĂ FACE VOLUNTARIAT. E PROFESOARĂ LA 16 ANI PENTRU COPIII DINTR-UN SAT DIN TELEORMAN)