Psihologul echipei naționale de fotbal nu crede că Simona Halep va mai reveni în tenis: “Aici nu este vorba despre voință proprie, ci de….”

Publicat: 12/09/2023 | 21:10

Vestea suspendării pe următorii patru ani a Simonei Halep pe motiv de dopaj a luat prin surprindere pe toată lumea. Durata foarte mare a pedepsei e ceea ce i-a uluit în primul rând pe mai toți cei implicați în viața sportivă. Deși cei mai mulți s-a ferit să dea verdicte clare, pare din ce în ce mai clar că pentru Simona Halep nu mai există decât varianta retragerii din sportul-rege.

CANCAN.RO a discutat cu Silviu Ioniță, fostul psiholog al echipei naționale de fotbal a României din perioada în care destinul echipei era condus de Mirel Rădoi, despre lovitura mentală pe care a resimțit-o în primul rând Simona Halep. Dar și despre efectele din plan sportiv ale unei asemenea decizii foarte grele.

„Îi va fi foarte greu să revină în competiții la termenul asta mare de suspendare. Patru ani e o perioadă foarte lungă! Aici nu e vorba de voință proprie, ci și de vârsta ei și de lipsa competițiilor!”, a declarat Sorin Ioniță pentru CANCAN.RO.

(CITEȘTE ȘI: Ce a făcut Simona Halep după procesul de la Londra. Gestul neașteptat al sportivei i-a luat prin surprindere pe internauți)

Simona Halep va împlini la finele lunii septembrie 32 de ani, iar suspendarea a
ar urma să mai acopere alți trei ani / Sursă foto: captură video

Cunoscutul psiholog sportiv a adus în favoarea punctului său de vedere diverse argumente.

Singura variantă optimistă în cazul Simonei Halep se leagă de reducerea suspendării, la apel

„Ce ritm de antrenament să-ți cauți ca să încerci să te menții cât de câ pe toată durata suspendării?! Îi va fi foarte greu, nu doar pe plan mental, ci și fizic, dar va conta și ce decizie va obține la recurs. Dacă îi va fi redusă perioada de suspendare, poate atunci să mai existe o șansă! Dar altfel, e greu de crezut!”, a adăugat același Sorin Ioniță.

El a reamintit și episodul mai vechi din cariera Simonei Halep în care aceasta a părut să cocheteze cu ideea retragerii. În opinia lui Ioniță, ideea va reveni constant în planul ei de viitor. Asta în ciuda faptului că Simona Halep va face recurs la decizia de suspendare pe patru ani.

„În plus, nu uitați că Simona Halep a mai fost încercată o dată  de ideea de a pune rachetele în cui! A revenit, însă i s-a întâmplat ce i s-a întâmplat, din nefericire!”, a conchis Sorin Ioniță pentru CANCAN.RO.

El a amintit de numeroase cazuri ale unor sportivi români, de la alte sporturi, tot individuale sau de echipă, care acuzați fiind de dopaj au primit suspendări mult mai mici, cuprinse între unul și doi ani și au luat ulterior foarte curând decizia retragerii.

Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului a anunțat recent că românca Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru încălcarea prevederilor programului anti-doping. Potrivit Tribunalului Independent Sport Resolutions, cel care i-a judecat cauza la finele lunii iunie, Simona Halep a fost găsită vinovată în cel puțin două cauze.

Roxadustatul și colectarea a 51 de probe de sânge i-au adus decizia implacabilă

Este vorba despre prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open, substanță interzisă de ceva vreme, dar și  folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping.

(CITEȘTE ȘI: CTP anunță ultima speranță pentru Simona Halep: „Este foarte greu, chiar dacă ea este puternică”)

De asemenea, a fost invocată în defavoarea sportivei noastre și anumite „iregularități din pașaportul ei biologic”. Iar cei trei experți care au analizat cazul au ajuns la concluzia că „cel mai probabil” dopajul este explicația pentru iregularitățile descoperite.

Experții au respins și argumentul lui Halep, conform căruia prezența roxadustatului în organismul său s-ar datora unei contaminări, întrucât nu poate fi explicat „volumul de roxadustat descoperit în proba pozitivă” a sportivei.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.