Putea supraviețui? Explicațiile unui medic în cazul lui Bogdan Socol. „Mulţi îşi pierd viaţa în această fază de reîncălzire”

Publicat: 13/02/2023 | 08:51

În urmă cu doar câteva zile, comentatorul sportiv Bogdan Socol s-a stins din viață la vârsta de 42 de ani. Decesul a survenit după ce bărbatul a intrat în șoc hipotermic. Jurnalistul sportiv își descoperise recent pasiunea pentru înotul în ape înghețate, iar unul dintre antrenamente i-a fost fatal. Care erau șansele ca Bogdan Socol să supraviețuiască?

Despre cazul lui Bogdan Socol a vorbit și medicului Radu Țincu, care a subliniat faptul că scufundările în apele înghețate sunt destul de periculoase, iar cei care se avântă către o asemenea experiență trebuie să fie foarte bine informați și pregătiți. Șocul pe care îl produce intrarea în apă poate să fie fatal și de multe ori chiar este, la fel cum s-a întâmplat și în cazul lui Bogdan Socol.

„Sunt două variante care pot pune în pericol viaţa unei persoane care face scufundări în apele îngheţate. Una poate fi la momentul imersiei în apă, când apare o diferenţă de temperatură şi acel echilibru termic nu se poate realiza într-un timp rezonabil şi în această perioadă a imersiei pot să apară tulburări de ritm cardiac, poate apărea o tulburare de ritm cardiac indusă tocmai de acest efort pe care organismul trebuie să-l facă pentru a atinge un echilibru termic.

Cei mai mulţi dintre cei care-şi pierd viaţa o fac prin şoc hipotermic, adică printr-o pierdere progresivă de căldură. Într-atât de mult scade temperatura corpului încât apar tulburari metabolice, apar tulburări în perfuzia unor organe, apar vasoconstricţii ale vaselor cardiace, lucru care poate să ducă la dezvoltarea unui infarct miocradic, ceea ce duce la o tulburare de ritm cardiac”, a declarat medicul Radu Țincu, potrivit romaniatv.net.

(CITEȘTE ȘI: MĂRTURISIRILE FĂCUTE DE BOGDAN SOCOL, ÎN ULTIMUL SĂU INTERVIU. CE A SPUS COMENTATORUL SPORTIV, ÎNAINTE SĂ MOARĂ: „VIAȚA NOASTRĂ, ÎN GENERAL, A DEVENIT FOARTE FRAGILĂ”)

Existau șanse de supraviețuire?

Radu Țincu a vorbit și despre șansele de supraviețuire pe care le are o persoană care intră în șoc hipotermic. Medicul a spus că șansele există, însă sunt extrem de mici. De cele mai multe ori în cazul persoanelor care intră în șoc hipotermic decesul vine atunci când corpul este reîncălzit. Acest proces eliberează o serie de substanțe toxice în organism, care de cele mai multe ori aduc și decesul.

„Persoanele pot fi scoase cu activitate cardiacă pentru că scăderea temperaturii duce la scăderea ratei de metabolism, iar acest lucru ajută la menţinerea unei activitati cardiace. Este vorba despre aşa-zisa stare de hibernare. Însă modificările pe care temperaturile scăzute le produc pe musculatura periferică duc la degajarea de substanţe toxice în urma lipsei de oxigenare.

Când pacientul e reîncălzit, lucru care trebuie făcut pentru a-l putea salva, din aceste zone care nu au avut vascularizaţie se pot elibera anumite substanţe toxice, precum produşi de necroză musculară, acid lactic. Mulţi îşi pierd viaţa în această fază de reîncălzire prin ceea ce se numeşte sindrom de reperfuzie”, a mai spus medicul Radu Ţincu.

(VEZI ȘI: DOLIU ÎN PRESA SPORTIVĂ! BOGDAN SOCOL, UNUL DINTRE CEI MAI RENUMIȚI COMENTATORI, A MURIT LA 42 DE ANI)