Raed Arafat, dezbateri privind legea carantinării! Ce riscuri presupune aceasta? „Am creat o problemă de risc sanitar public”

Publicat: 13/07/2020 | 19:40

Astăzi au avut loc dezbateri la Comisia juridică a Senatului privind legea carantinării. În urma discuțiilor Raed Arafat a declarat că decizia în ceea ce priveşte internarea pacienţilor asimptomatici infectaţi cu noul coronavirus o poate lua Ministerul Sănătăţii.

Şeful DSU, medicul Raed Arafat, a vorbit public despre consecințele și pericolele pe care legea carantinării  are putea să le atragă. (CITEȘTE ȘI: RAED ARAFAT SUSȚINE CARANTINAREA UNOR ORAȘE SAU ZONE: “NU RECOMAND NICIO RELAXARE!”)

„Această lege vorbeşte de mai multe ipostaze. La COVID, Ministerul Sănătăţii poate emite oricând un ordin care spune că pacienţii asimptomatici pot sta acasă. Dar sunt alte boli care, dacă nu internezi bolnavii obligatoriu, ai lansat o bombă biologică în mişcare. Şi dacă pacientul poate refuza această internare, înseamnă că noi am creat o problemă de risc sanitar public”, a explicat Arafat, care a dat drept exemplu bolnavii de tuberculoză.

Se urmează exemplul internațional

Prezent la dezbaterile de la Comisia juridică a Senatului, Raed Arafat a arătat că o astfel de măsură este aplicată și în alte ţări precum Irlanda, Finlanda. De asemenea, în ceea ce priveşte bolnavii de COVID-19, Ministerul Sănătăţii poate decide un mecanism clar, care să elimine mare parte din riscuri. (VEZI ȘI: RAED ARAFAT, ANUNȚUL MOMENTULUI DESPRE ÎNCHIDEREA STAȚIUNILOR DE LA MARE ȘI DE LA MUNTE: „NU MAI AVEM”)

„Despre COVID-19 se poate discuta cu Comisia de tratamente din Ministerul Sănătăţi, care să stabilească un alt mecanism, altul decât cel stabilit acum, că bolnavul COVID asimptomatic să stea acasă, cu nişte reguli clare. Acest lucru se rezolvă la Ministerul Sănătăţii, cu Comisia de tratament destinată bolii COVID. Legea trebuie să ne permită să luăm aceste măsuri, dar nu trebuie să fie aplicate sută la sută COVID-ului”, a mai spus Raed Arafat.

Mai mult, Raed Arafat a subliniat și riscul pe care un pacient asimptomatic îl reprezintă pentru persoanele de lângă el.  „Poate infecta familia, chiar şi în acest stadiu. Problema este destul de complexă. (…) Faptul că este asimptomatic nu anulează transmisibilitatea”, a atras atenţia Arafat.