Rămas bun, maestre! Marele actor Mitică Popescu, condus pe ultimul drum

Publicat: 06/01/2023 | 14:03

Vestea a căzut ca o bombă, într-o zi de marți: Mitică Popescu a murit, la spitalul Elias din Capitală! Avea 86 de ani și era internat din 29 decembrie, din cauza unor probleme cardiace. A făcut, însă, infarct, iar medicii nu l-au mai putut salva. Vineri, 6 ianuarie, maestrul va fi condus pe ultimul drum. CANCAN.RO vă va ține la curent cu imagini de la ceremonia funerară, unde toți cei care l-au îndrăgit îi vor aduce un ultim omagiu.

Zeci de ani a adus zâmbetul pe buzele românilor, fie pe scena teatrului, fie pe pelicula de film, dar timpul nu iartă pe nimeni. Mitică Popescu a murit, dar în urma lui rămân scene memorabile pe care doar talentul și dăruirea totală a marelui actor le-au transformat în capodopere. A venit, însă, vremea să ne luăm rămas bun de la Mitică, actorul cu spiritul luminos, cu umorul de neegalat, cu ironia fină dar, mai ales, de o bunătate și omenie ieșite din comun.

Mitică Popescu a avut tricolorul pe sicriu (Foto: CANCAN.RO)

Maestrul, care s-a stins discret, pe un pat de spital, după severe probleme cardiace și comorbități, va fi înmormântat vineri, la ora 15:00, la cimitirul Bellu.

Cine a fost Mitică Popescu

Născut în București, pe 2 decembrie 1936, Mitică Popescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București în anul 1967.

A debutat în filmul „Dincolo de nisipuri” (regia Radu Gabrea, 1974), iar apoi a jucat în zeci de filme, cum ar fi: „Stejar, extremă urgență” (regia Dinu Cocea, 1973), „Mere roșii” (regia Alexandru Tatos, 1976), „De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981), „Înghițitorul de săbii” (regia Alexa Visarion, 1981), „Glissando” (regia Mircea Daneliuc, 1985), „Căsătorie cu repetiție” (regia Virgil Calotescu, 1985), „Secretul armei…secrete” (regia Alexandru Tatos, 1988), „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Șerban Marinescu, 1993), „Dulcea saună a morții” (regia Andrei Blaier, 2003), „Păcală se întoarce” (regia Geo Saizescu, 2006), „Ticăloșii” (regia Șerban Marinescu, 2007) sau „Umilință” (regia Cătălin Apostol, 2011).

(CITEȘTE ȘI: AVEM REACȚIA OFICIALĂ A TELEVIZIUNII ROMÂNE! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU EMISIUNEA LUI MITICĂ POPESCU DUPĂ 24 DE ANI PE POST?!)

Avea să fie memorabil în rolul Cocoșilă din „Morometii”, de Stere Gulea, dar și în cel din filmul „Vânătoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului „Niște țărani”, de Dinu Săraru.

Mitică Popescu a fost unul dintre cei mai mari actori ai României

Mitică Popescu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc”.

A fost distins cu premiul UNITER pentru întreaga activitate pe 27 aprilie 2009, la cea de-a 17-a ediție a galei Premiilor UNITER, iar pe 14 decembrie 2009, a fost premiat la gala de decernare a premiilor Municipiului București pentru artă și cultură, secțiunea „Artele spectacolului”.

(NU RATA: VICTOR REBENGIUC, DECLARAȚII CUTREMURĂTOARE DUPĂ MOARTEA LUI MITICĂ POPESCU: „ÎN CURÂND, O SĂ VINĂ ȘI RÂNDUL MEU”)

De asemena, actorul a fost omagiat în cadrul Galei Premiilor Gopo, de pe 25 martie 2013, cu Premiul pentru Întreaga Carieră.

A prezentat emisiunea „D’ale lui Mitică”, una dintre cele mai longevive producții TVR, difuzată din 2000 la postul TVR 2.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult