Românii care amenință că vor pleca din țară dacă nu le cresc salariile

Publicat: 13/07/2023 | 22:20
Categoria de angajați români care amenință că pleacă din țară / Sursă foto: Pixabay.com

Începe revolta pentru angajații din domeniul construcțiilor. Muncitorii amenință că vor pleca din România dacă nu le cresc salariile. Ce argumente au specialiștii în acest caz. 

Firmele de construcții se confruntă cu o situație delicată, în contextul în care muncitorii cer insistent Guvernului să nu renunțe la eliminarea facilităților fiscale de care beneficiază.

Muncitorii din construcții amenință că vor pleca din țară

În cazul în care solicitarea lor nu va fi luată în considerare, oamenii amenință că vor fi nevoiți să părăsească din nou țara și să se întoarcă la muncile lor în străinătate.

Însă, în fața acestor cereri, specialiștii din domeniu vin cu argumente diferite. Aceștia spun că este necesară o mărire a taxelor în sectoarele agriculturii, construcțiilor și IT-ului, asta pentru că facilitățile fiscale nu mai sunt justificate în contextul revenirii pieței muncii din ultimii 5 ani.

CITEȘTE ȘI: 1.800 lei la salarii pentru aceşti români! Banii intră pe card din septembrie 2023

Având în vedere că deja există un deficit semnificativ de peste 150.000 de lucrători în construcții, eliminarea acestor facilități ar putea accentua și mai mult această problemă. Patronii firmelor susțin că o astfel de măsură ar avea un impact negativ asupra întregului sector, generând întârzieri în proiecte și creșterea costurilor.

„Colegii sunt foarte supăraţi, asta discutăm de când a anunţat Guvernul. Dacă Guvernul nu ne dă cât de cât o portiţă să putem supravieţui şi aici, în România, noi o să ne orientăm de unde am venit”, a declarat Culiţă Ene, dulgher, pentru observatornews.ro.

În replică, Executivul susține că măsurile fiscale trebuie să fie aplicate în mod egal pentru toți cetățenii, fără privilegii sau excepții.

Dacă măsura Guvernului va fi aplicată, liderii de sindicate spun că ar mai fi nevoie de cel puţin 100.000 de muncitori pe șantiere şi că o schimbare a legislaţiei va duce, automat, şi la tăierea salariilor.

„Un necalificat va trece de la 3.150 de lei la 2.500 de lei, dacă se elimină facilităţile în totalitate, iar dacă se elimină parţial, undeva la 2.800”, a mărturisit Cristian Erbaşu, președintele Federaţiei Patronatelor din Construcţii, pentru sursa citată.

VEZI ȘI: Anunț oficial din partea Guvernului României. Acești angajați primesc 1000 de lei în plus la salariu