Românii care vor să îşi amâne ratele trebuie să demonstreze că le-au fost afectate veniturile

Publicat: 06/04/2020 | 14:12

Românii care vor să îşi amâne ratele trebuie să demonstreze băncilor că veniturile le-au fost afectate. De aceste amânări vor beneficia cei care au intrat în şomaj tehnic, persoanele concediate, persoanele cu salarii reduse, cei plasaţi în carantină, izolați la domiciliu sau bolnavii de Covid 19.

Românii cu credite la bănci, dar care sunt cu ratele la zi, vor putea să-și suspende plățile, dar nu mai târziu de ultima zi a acestui an. (CITEȘTE ȘI: PRIMUL DECES DIN ROMÂNIA ÎN RÂNDUL CADRELOR MEDICALE. A FOST TESTATĂ PENTRU NOUL CORONAVIRUS ȘI…)

Guvernul a lăsat, însă, băncilor posibilitatea de a amâna ratele şi pentru alte categorii de clienţi, potrivit a1.ro.

”Clienții care au fost afectați de această stare de urgență se pot proteja cu privire la ratele plătite față de bănci în baza contractelor de credit. Avem o situație puțin dificilă din perspectiva legislativă. Ordonanța guvernului de pe 30 martie. Guvernul a aprobat și normele de aplicare. Deci lucrurile stau în regulă din punct de vedere legislativ dar vineri în Parlament s-a aprobat și legea care reglementează același lucru, deci avem în paralel o lege aprobată și o ordonanta de guvern care reglementează același lucru. Legea nu e in vigoare. să veden ce face președintele.

Ordonanța de urgență oferă protecție debitorilor care sunt afectați de starea de urgență, care au veniturile diminuate sau activitatea suspendată, care sunt în șomaj tehnic ori în carantină și nu pot obține aceleași venituri. Se pot adresa creditorilor cu o cerere solicitând suspendarea obligațiilor pe o perioadă de până la nouă luni, dar nu mai târziu de 2020”, a explicat avocatul Mihai Dudoiu.

Iată cum arată legea pentru suspendarea rambursării creditelor:

”La cererea debitorului, obligaţia de plată a ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă, până la 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului, fără costuri suplimentare. (CITEȘTE ȘI: CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. NUMĂRUL DECESELOR DIN CAUZA COVID-19 A AJUNS LA 118)

Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidența moratoriului și se suspendă până la 31 decembrie 2020.

Pentru a beneficia de suspendare, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în forma unui document imprimat pe suport de hâartie sau prin poștă electronică. (VEZI ȘI: KLAUS IOHANNIS, APEL CĂTRE ROMÂNII DIN DIASPORA: ”NU VENIȚI ANUL ACESTA ACASĂ DE SĂRBĂTORI”)

Sunt eligibili și debitorii care se aflî în procedură de executare silită, în procedura de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.

Legea se aplică persoanelor fizice, persoanelor juridice, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, asociațiilor, fundațiilor și profesiilor liberale.”