Românii infectați cu coronavirus au început să plece din spitale, după ce s-au suspendat temporar izolarea și carantinarea în Capitală

Publicat: 04/07/2020 | 16:22

Românii infectați cu coronavirus au început să plece din spitale, după ce s-au suspendat temporar izolarea și carantinarea în Capitală. Autoritățile nu mai pot impune românilor izolarea și carantina.

După ce s-au suspendat temporar izolarea și carantinarea în Capitală, bolnavii de COVID-19 au luat decizia de a pleca acasă. Asta după ce au semnat declarații pe propria răspundere. (CITEȘTE ȘI: TRAIAN BĂSESCU, MESAJ CLAR PENTRU KLAUS IOHANNIS. “CER REVENIREA LA STAREA DE URGENȚĂ!” CE ÎL NEMULȚUMEȘTE PE FOSTUL PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI)

„Sunt două categorii de pacienți: cei asimptomatici care solicită externarea și pentru care avem recomandarea de menținere a autoizolării și din păcate avem și pacienți care sunt simptomatici, care au forme de afectare pulmonară și care solicită externarea pe propria răspundere punându-și viața în pericol. Nu mai vorbim de riscul pe care îl au de a infecta persoanele din jur, familiile în care se duc.

Noi facem aceste recomandări și insistăm asupra lor. Sper că împreună cu familiile în care ajung persoanele vor respecta aceste reguli. Aceștia merg acasă cu recomandare de tratament, însă există o problemă a tratamentului anticoagulant care este recomandat pe perioada internării, se administrează injectabil, iar lucurile se complică destul de mult în aceste momente, a declarat managerului Institutului Marius Nasta din Capitală.

Izolarea și carantinarea au fost suspendate temporar în Capitală

Raed Arafat și directorul general adjunct din Ministerul Sănătății au semnat actul care suspendă temporar izolarea și carantinarea în Capitală. (VEZI ȘI: CE STUDII ARE MARCEL PAVEL? VEDETA INFECTATĂ CU CORONAVIRUS A DAT BACALAUREATUL LA O VÂRSTĂ TÂRZIE)

”Având în vedere publicarea deciziei Curții Constituționale a României nr. 458 din 25.06.2020, în Monitorul Oficial, partea 1, nr. 591 din 02.07.2020 prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 25 alin(2), teza 2 din Legea nr 95/2005 privind reforma în domeniul sănătății și ale art 8 alin (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr 11/2929 privindstocurile de urgență medicală precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, prevederile legale privin izolarea la domiciliu și carantinarea se suspendă temporar, pentru o perioadă în care Parlamentul și Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispozițiile Constituției.

În concluzie, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituționalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020.

Tototodată, ținând cont de contextul epidemiologic actual și de evoluția răspândirii infecției cu COVID-19, precum și riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populației, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat cu coronavirus, nu au finalizat perioadata de 14 zile de izolare/carantinare sau au venit dintr-o zonă considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, respectând următoarele măsuri:

-purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise
-spălarea frecventă a mâinilor cu aoă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool
-păstrarea distanței de cel puțin 1.5 metri între persoane”, se arată în document potrivit Antena 3.