S-a dat legea! Intră în vigoare de luni, 14 martie. Armata redevine obligatorie, în situaţii de criză. Ce înseamnă asta

Publicat: 08/03/2022 | 17:57
S-a dat legea! Intră în vigoare de luni, 14 martie. Armata redevine obligatorie, în situaţii de criză. Ce înseamnă asta. Sursa foto: Pexels

Guvernul României lucrează la un proiect legislativ pentru armată. Se pregătește cadrul legal pentru formarea rezervei generale a armatei. Bărbații care au între 18 și 60 de ani sunt incorporabili. 

Proiectul legislativ presupune stabilirea unei rezerve generale, în cazul în care s-ar instaura starea de criză. Din moment ce războiul din Ucraina este aproape de România, este o măsură care să pregătească terenul. Chiar dacă această măsură nu înseamnă că războiul va ajunge și la români, este o măsură de siguranță. 

Important este faptul că proiectul nu prevede o mobilizare generală a populației masculine cu vârstele cuprinse între 18 și 60 de ani. Proiectul are ca scop menținerea unei evidențe, pentru a vedea care ar fi numărul de posibili incorporabili. 

CITEȘTE ȘI: BREAKING! Volodimir Zelenski, schimbat de la preşedinţia Ucrainei? Cu cine ar urma să fie înlocuit

În cazul în care s-ar instala starea de criză, cei care nu au instructaj militar ar urma o pregătire de 4 luni de instrucție militară. Această stare ar trebui aprobată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, la propunerea Ministerului Apărării.

Ce urmărește această lege

Autoritățile susțin că acest proiect are ca scop menținerea unei evidențe a populației care ar putea fi înrolată. Acest demers nu înseamnă că a început procesul de înrolare obligatorie și nici că România se pregătește să intre în război. 

Listele care urmează să fie alcătuite ar putea fi utilizate doar în situația în care s-ar instala starea de criză. Dacă războiul din Ucraina nu s-ar extinde, nu ar fi un motiv de îngrijorare pentru români. 

CITEȘTE ȘI: Autoritățile au făcut anunțul! Se aplică din această noapte, de la ora 00:00

La momentul actual, conflictul dintre Ucraina și Rusia durează de aproximativ două săptămâni și nu pare să fi ajuns la final. Găsirea unui consens care să ducă la finalul focurilor de armă este așteptat, dar negocierile nu dau roade. 

 

 

 

 

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult