Schimbare de planuri în armata rusă: „Măcelarul din Siria” intră în Ucraina

Publicat: 14/04/2022 | 20:00

Aleksandr Dvornikov, cunoscut drept „Măcelarul din Siria”, a fost desemnat de Vladimir Putin să conducă războiul în Ucraina. Numirea vine după eșecul Federației Ruse de a cuceri Kievul. În acest context, armata lui Putin a fost nevoită să își schimbe planurile. Dvornikov a punctat și o premieră. Până acum, nu existase un singur lider militar pentru toate forțele ruse, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro.

Fostul ambasador al Marii Britanii în Rusia, Sir Roderic Lyne, a declarat că Moscova a numit un general cu un palmares „destul de sălbatic” în Siria, pentru „a încerca să câștige măcar un teritoriu în Donbas pe care Putin să-l poată prezenta ca pe o victorie”.

Schimbare de planuri în armata rusă

Noul comandant, cu o experiență vastă pe câmpul de luptă, este așteptat să asigure coordonarea necesară pentru asaltul care se pregătește acum în regiunea Donbas. În același timp, sunt de așteptat și mai multe atrocități.  Potrivit unor surse, generalul rus și-ar fi stabilit obiectivul de a-i arăta lui Putin un succes pe câmpul de luptă până la Ziua Victoriei, pe 9 mai.

La sfârșitul anilor 1990, Aleksandr Dvornikov a comandat regimente în Divizia a 10-a de tancuri de gardă și a 2-a divizie de pușcă cu motor de gardă. Dvornikov a devenit șef de stat major și apoi comandantul unei divizii din districtul militar Caucazul de Nord. După absolvirea Academiei Militare a Statului Major, a devenit locţiitor al comandantului şi şef de stat major al Armatei a 36-a. În 2008, Dvornikov a preluat comanda Armatei a 5-a. La 13 decembrie 2012, Dvornikov a devenit general locotenent, iar la 13 decembrie 2014, a fost promovat general-colonel.

(CITEŞTE ŞI: VLADIMIR PUTIN, LA UN PAS DE A FI ÎNLOCUIT? RUŞII ŞTIU CINE AR TREBUI SĂ-L SCHIMBE)

Aleksandr Vladimirovici Dvornikov a fost primul comandant al operațiunilor militare ale Rusiei în Siria în 2015. Un an mai târziu, Vladimir Putin i-a acordat titlul de Erou al Federației Ruse, „pentru curajul și eroismul arătate în îndeplinirea sarcinilor militare”. I-a mai dăruit generalului-colonel Dvornikov și o stea de aur. La 15 martie 2019, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva a 8 persoane, printre care s-a numărat și Aleksandr Dvornikov, pentru un incident în strâmtoarea Kerci.

Dvornikov, super-decorat de Putin

Din galeria de premii a generalului Dvornikov:

– Erou al Federației Ruse (2016)

– Ordinul Meritul pentru Patrie, clasa a III-a cu săbii

– Ordinul Pentru Meritul Patriei gradul IV cu săbii

– Ordinul Curajului

(VEZI ȘI: DRONE SINUCIGAȘE, FOLOSITE ÎMPOTRIVA RUȘILOR! SUA TRIMIT ÎN UCRAINA 100 DE APARATE DE ZBOR SWITCHBLADE)

– Ordinul Pentru Meritul Militar

– Ordinul Pentru Serviciul Patriei în Forțele Armate ale URSS, gradul III

– alte numeroase medalii ale URSS și ale Federației Ruse

În timpul operațiunilor militare din Siria, Rusia a acordat sprijin aerian trupelor regimului Assad. Atunci, avioanele rusești au bombardat cartiere în care locuiau foarte mulți cetățeni. Astfel, atacul a provocat numeroase victime civile. La acel moment, orașul a căzut în mâinile forțelor guvernamentale siriene.

Adeptul tacticii „pământului pârjolit”

Se spune că generalul Aleksandr Dvornikov este adeptul tacticii „pământului pârjolit”. Aceasta este o tactică militară care implică distrugerea a tot ce poate fi folositor inamicului care înaintează sau se retrage dintr-un teritoriu pe care l-a atacat. Se pare că termenul are o mare vechime, fiind întâlnit pentru prima oară la chinezi.

(VEZI ȘI: ȘEFUL SUPREM AL RUSIEI SPERĂ SĂ LASE ÎNTR-O ZI PUTEREA PE MÂINILE LOR! ELE SUNT FIICELE DICTATORULUI VLADIMIR PUTIN)

Tactica se referea la arderea recoltelor și otrăvirea apelor din fântâni, pentru a nu permite aprovizionarea cu hrană și cu apă a inamicului, deși nu se limita doar la stocurile de alimente, ci includea și adăposturi, mijloace de transport și comunicații sau resurse industriale, care au din punct de vedere militar în războaiele moderne o valoare egală sau chiar mai mare decât hrana. Politica pământului pârjolit poate fi pusă în practică atât de armatele naționale în propriul teritoriu, cât și de armatele străine în alt teritoriu decât cel național.

Mastermind-ul atacului din gara Kramatorsk?

În Siria, forțele rusești au fost acuzate că au bombardat cartiere civile. În plus, în luptă, au fost vizate spitale, școli și se pare că ar fi folosit tactici controversate pentru a nimici mișcarea rebelă care a vrut să îl înlăture pe Bashar al-Assad. Dvornikov este cunoscut drept „Măcelarul din Siria” pentru că viza civili în timp ce comanda trupe în regiune. Rami Abdulrahman, șeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, o organizație a opoziției siriene cu sediul în Marea Britanie, spunea că Bashar al-Assad nu este singurul care ar trebui să fie tras la răspundere pentru uciderea civililor, ci și generalul rus.

Ca și în Siria, forțele ruse au folosit o abordare la fel de dură și acum, în războiul din Ucraina. În mare parte, tactica a fost aceeași. Au bombardat clădiri rezidențiale, școli și spitale. Potrivit unor surse, Dvorknikov ar fi creierul din spatele atacului cu rachete care a ucis 52 de persoane la o gară din Kramatorsk.

(CITEȘTE AICI: CE PIERDERI A SUFERIT, DE FAPT, RUSIA! CÂTE ECHIPAMENTE DE LUPTĂ AU FOST DISTRUSE ÎN PESTE 40 DE ZILE DE RĂZBOI)

Rusia, însă, a negat acest bombardament. Strategia Rusiei de a nega orice răspundere în privința victimelor civile este una veche, fiind folosită frecvent în războiul din Siria. Exemplele cele mai clare sunt bombardarea Alepului și a provinciei Idlib, soldate cu numeroase victime civile.

Victorie cu orice preț

În aceeași linie, Rusia a negat orice implicare în masacrele din Bucea și din alte localități din regiunea Kievului, descoperite după retragerea militarilor ruși, afirmând că este vorba de înscenări puse la cale de ucraineni.

Analiști militari sunt de părere că lipsa coordonării și comunicarea defectuoasă au contribuit la eșecul rușilor în Ucraina de până acum, iar numirea unui nou comandant arată că Rusia recunoaște că lucrurile nu merg așa cum ar trebui. Tot ei susțin că obiectivul principal este să i se prezinte lui Vladimir Putin progrese semnificative până la 9 Mai, Ziua Victoriei, când Rusia celebrează înfrângerea Germaniei naziste şi marchează în mod tradiţional această ocazie cu o paradă fastuoasă în Piața Roșie din Moscova.

Documentarea a fost realizată de Gândul.ro.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

 

This browser does not support the video element.