Acasă » Știri » Ce pierderi a suferit, de fapt, Rusia! Câte echipamente de luptă au fost distruse în peste 40 de zile de război

Ce pierderi a suferit, de fapt, Rusia! Câte echipamente de luptă au fost distruse în peste 40 de zile de război

De: Andreea Bolocan 08/04/2022 | 20:00
Câte echipamente de luptă au fost distruse în peste 40 de zile de război

Armata rusească a pierdut un număr mare de vehicule, tancuri, stații de comunicare, artilerie, lansatoare multiple de rachete, avioane, drone și multe altele, potrivit unui documentar realizat de Gândul.ro. Mai jos veți găsi o întreagă listă cu pierderile majore suferite de Federația Rusă, de la începerea războiului în Ucraina și până acum.

Mai mult de 40 de zile de război și mii de echipamente de luptă distruse. Războiul din Ucraina continuă, iar pierderile Rusiei cresc de la o zi la alta.

Portalul militar Oryx Spioenkopp a întocmit o listă a pierderilor armatei Kremlinului, însă aceasta conține doar tehnica de luptă. Concret, pe listă sunt doar vehiculele a căror pierdere este documentată video sau foto.

În total, există 2.304 de vehicule, dintre care 1.207 au fost distruse, 41 au fost avariate, 234 abandonate şi 913 capturate.

Câte tancuri a pierdut, de fapt, Rusia

Între pierderile Rusiei lui Putin se află şi 410 tancuri de diverse modele. Dintre acestea, 194 au fost distruse, 6 au fost serios avariate, 42 au fost abandonate, dar 168 au fost capturate. Cele mai multe, 243 de unităţi mai exact, sunt model T-72 în diverse variante construite. T-72 este un tanc de luptă din a doua generaţie, proiectat şi fabricat, iniţial, în Uniunea Sovietică.

Dezvoltat începând cu T-62 ca opțiune mai ieftină decât T-64, modelul T-72 a fost exportat în peste 40 de țări și produs în peste 30.000 de unități, realizări care i-au conferit titlul de cel mai popular tanc din lume.

Actualizat constant pe parcursul vieții sale operaționale, T-72 a evoluat de la platforma originală pe care se baza.

Printre cele mai cunoscute versiuni sunt: a doua generație de tancuri T-72A introduse în Uniunea Sovietică în 1979, a treia generație de tancuri T-72B3 introduse în Rusia în 2010 și T-72B3M , ultima versiune în ordine cronologică, a cărei dezvoltare a fost finalizată în 2016.

Armamentul principal al T-72 este 2A46M cu diametru de 125 mm , arma standard a tuturor tancurilor rusești contemporane. Este echipat cu un sistem de stabilizare, care permite tragerea în mișcare.

(CITEȘTE ȘI: LA CE ARMAMENT A RECURS RUSIA ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA. RACHETELE SPECIALE SUNT ”AȘII” LUI PUTIN)

Tancurile T-90, „victime sigure”

Armamentul secundar include mitraliera coaxială și mitraliera antiaeriană. Rezervorul are și lansatoare de fum. Este pus în mişcare de un motor diesel de 840 de cai-putere şi are o autonomie de 480 de kilometri.

Între pierderile Rusiei se află și tancuri T-64 – 12 unităţi, dar şi mai modernele tancuri din generaţia a treia T-80 – 86 de unităţi – sau chiar vedetele T-90 – 18 unităţi.

T-64 este un tanc principal de luptă dezvoltat și folosit de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Tancul a fost un proiect fundamental diferit de predecesorii săi, seria T-54/55 și T-62. Considerat a fi un model avansat, T-64 nu a fost exportat, fiind folosit doar de Armata Roșie în timpul Războiului Rece.

Totodată, T-64 a fost predecesorul tancului T-80, la rândul său considerat a fi un design avansat în comparație cu modelul T-72. După destrămarea Uniunii Sovietice, stocurile de tancuri T-64 au fost preluate de Rusia, Ucraina și Uzbekistan.

T-90 este un tanc principal de luptă din generația a treia, fabricat la uzinele Uralvagonzavod din Nijni Taghil, Rusia. Până în prezent, au fost construite peste 3.200 de tancuri principale de luptă T-90, iar costul per unitate al variantei T-90MS era de 4,5 milioane de dolari în 2016.

Aduse la stadiul de mit de fosta Armată Roşie, tancurile T-90, alături de alte blindate ruseşti, s-au dovedit victime sigure ale sistemelor de armament moderne primite de ucraineni de la occidentali.

Alte categorii de armament

Rușii au suferit pierderi şi la alte categorii de armament. Au fost pierdute 15 staţii de comunicaţii, 78 de vehicule pentru trupele de geniu, 11 mortiere grele, 48 de piese de artilerie tractată, 76 de unităţi de artilerie autopropulsată, 45 de lansatoare multiple de rachete, 3 tunuri antiaeriene, 11 tunuri antiaeriene autopropulsate, 42 de sisteme rachete antiaeriene şi 4 radare.

Armata rusească ar fi pierdut și 19 avioane de luptă

Țara condusă de Vladimir Putin a mai pierdut şi 19 avioane de luptă, 38 de elicoptere şi 21 de drone. Multe dintre aceste aeronave au fost doborâte de rachetele antiaeriene Stinger.

Această rachetă este echipată cu un cap puternic exploziv, un sistem electronic de comandă și un motor rachetă cu două trepte: un ejector pentru lansare și un motor principal care pornește la o distanță bună de aruncător pentru a preveni arderea acestuia.

Are un dispozitiv care face posibilă distingerea țintei de fundal, detectarea prin contrast, deosebit de utilă pentru interceptarea unei aeronave care zboară la altitudine mică și, mai presus de toate, pentru a garanta stabilitatea atașamentului la țintă în timpul utilizării contramăsurilor termice.

(NU RATA: VEDETE PRO ȘI CONTRA LUI VLADIMIR PUTIN)

Racheta mai are o rază de ţintire de până la 4.800 de metri şi poate ataca ameninţările inamice la joasă altitudine de până la 3.800 de metri, cu o viteză de 2,54 Mach.

Alte pierderi însemnate ale Federației Ruse

În război, Rusia a pierdut și  două trenuri-cisternă și peste 700 de camioane și jeepuri. Aceasta reprezintă mai mult de o zecime din camioanele care aparțin celor 10 brigăzi de suport tehnic-material ale armatei ruse, care transportă provizii, muniție și trupe de la capete de cale ferată la formațiunile din primele linii.

Mai mult, armele distruse trecute în listă sunt cele probate video și foto. Nu se știe cu exactitate situația din teren. Rușii susțin că pierderile sunt mai mici decât cele expuse, iarîn timp ce ucrainenii spun că pierderile pentru armata rusă ar fi mult mai mari.

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro.

(VEZI ȘI: E OFICIAL! VESTEA PE CARE O AŞTEPTA TOATĂ LUMEA: „RUSIA VA REDUCE DRASTIC ACTIVITATEA MILITARĂ ÎN UCRAINA”)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce citeste mai mult
Parteneri
Turist italian, rămas fără cuvinte după ce a văzut ce mașini au oprit la un semafor, în BUCUREȘTI: „Este absurd!”
Turist italian, rămas fără cuvinte după ce a văzut ce mașini au oprit la un...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără decât fostul luptător și interlop
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Nadia Comăneci, apariție incredibilă! La brațul cărui bărbat celebru a fost văzută în București
Nadia Comăneci, apariție incredibilă! La brațul cărui bărbat celebru a fost văzută în București
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce s-a ales de Petru Buiuca, primul câștigător „MasterChef România”. Pe ce a cheltuit marele premiu câștigat în 2012
Ce s-a ales de Petru Buiuca, primul câștigător „MasterChef România”. Pe ce a cheltuit marele...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sore, detalii despre actualul ei iubit! Artista își dorește să facă al doilea copil cu el: „Verdictul final...”
Sore, detalii despre actualul ei iubit! Artista își dorește să facă al doilea copil cu...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi? „Sunt curios care este comportamentul tău când ești cu o persoană la care nu ții atât de mult.”
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în...
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cum continuă YouTube lupta cu adblokerele?
Cum continuă YouTube lupta cu adblokerele?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi...
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o...
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o...
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Devine obligatoriu din 6 iulie! Dispozitivul pe care trebuie să-l aibă mașinile la bord
Devine obligatoriu din 6 iulie! Dispozitivul pe care trebuie să-l aibă mașinile la bord
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
BANCUL ZILEI | Leul și furnica grăbită
BANCUL ZILEI | Leul și furnica grăbită
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
"A tăiat acea bucată de intestin, de 12 centimetri, unde se afla tumora". Dan Ciotoi,...
Cum i-a dat Anamaria Prodan peste nas lui Laurențiu Reghecampf. Cadou de peste 100.000€ pentru Sarah
Cum i-a dat Anamaria Prodan peste nas lui Laurențiu Reghecampf. Cadou de peste 100.000€ pentru...
Orașul din România în care s-a lansat la apă o navă de pasageri. Va face curse de miercuri până duminică
Orașul din România în care s-a lansat la apă o navă de pasageri. Va face...
Taurii și Racii chiar au dat lovitura! Minerva a dezvăluit ce zodii vor străluci în luna mai 2024
Taurii și Racii chiar au dat lovitura! Minerva a dezvăluit ce zodii vor străluci în...