Schimbarea la Față a Domnului. Tradiții și superstiții

De: Cancan
Publicat: 06/08/2018 | 12:16
Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos este prăznuită de creștini pe 6 august. Sursa foto: Radio Constanta

SCHIMBAREA LA FAȚĂ. Astăzi, luni, 6 august, este o zi importantă pentru creștini! Ei prăznuiesc “Schimbarea la faţă” a lui Iisus Hristos, care amintește de momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său. De asemenea, tot azi,  începe toamna, potrivit folclorului tradițional, iar în jurul acestei sărbători religioase au apărut o mulțime de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii – unele dintre ele sunt vechi de sute de ani.

Citește și: Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce nu ai voie sa faci in Postul Sfintei Marii

SCHIMBAREA LA FAȚĂ. În a șasea zi de la Lăsata Secolului pentru Postul Sfintei Marii, creștinii prăznuiesc Schimbarea la Față a Domnului pe Muntele Tabor. Potrivit oficialilor Bisericii Ortodoxe, Iisus a devenit atunci strălucitor, a vorbit cu Moise şi Ilie şi a fost numit Fiul lui Dumnezeu. Acest miracol este unic faţă de celelalte care apar în Evanghelii în sensul că efectul miracolului se produce asupra lui Iisus. Sfântul Toma de Aquino considerat schimbarea la faţă cel mai mare miracol în sensul că acest miracol completează botezul şi ne arată perfecţiunea vieţii în Rai.

SCHIMBAREA LA FAȚĂ. Sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului datează de la începutul secolului al IV-lea, când Sfânta Împărateasa Elena a zidit o biserică pe Muntele Tabor. Aceast moment în istoria creștinismului începe să fie menţionat în documente din prima jumătate a secolului al V-lea. În Apus, sărbătoarea Schimbării la Față s-a generalizat mai târziu, prin hotărârea luată de papa Calist III ca mulţumire pentru biruinţa creştinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456, potrivit crestinortodox.ro.

SCHIMBAREA LA FAȚĂ. Schimbarea la Faţă mai este numită în popor şi “Obrejenia”, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă “transformare, schimbare”. Deși suntem în perioada Postului Postul Sfintei Marii, astăzi, când prăznuim Schimbarea la Față a Domnului pe Muntele Tabor este dezlegare la pește.

Citește și: Tradiții și obiceiuri în timpul Postului Sfintei Marii

Schimbarea la față a Domnului – tradiții și obiceiuri

  • Unul dintre obiceiurile care are legătură cu această zi se referă la pomenirea generală a celor trecuţi la cele veşnice (Biserica Rusă). În unele zone, de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului se aduc la biserică ofrande, în special struguri, care se sfinţesc şi se împart în memoria rudelor decedate. Cei care vor face aceste lucruri vor avea parte de spor şi sănătate.
  • Din bătrâni s-a transmis că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. În alte zone, se spune că ei o să fie năpădiţi de ploşniţe şi păduchi.
  • De altfel, cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe.
  • Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba. În plus, ele sunt sfătuite să nu se pieptene astăzi, pentru că nu le mai crește părul.
  • Conform tradiției populare, femeile însărcinate care vor ține post azi vor avea parte de o naştere uşoară şi de copii sănătoşi.
  • Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi.
  • În această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare.
  • De asemenea, este bine de evitat călătoriile, deoarece se spune că vă veţi rătăci.
  • Schimbarea la faţă constituie, de asemenea, un moment important în calendarul viticol: în această zi nu se lucrează și la biserică se duc poame din noua recolta, se binecuvântează și se împart.
  • În această zi se interzice scăldatul, pentru că apele fiind de acum tot mai reci, crește riscul îmbolnăvirilor.
  • Tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară. Praznicul Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos este prin excelenţă sărbătoarea îndumnezeirii firii omeneşti şi a participării trupului trecător la bunătăţile veşnice.
  • Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamnă va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâta. În popor se spune că, dacă în Postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna care va veni va fi una plină de ninsori.
  • O superstiţie mai ciudată este legată de târâtoare. Tradiţia populară spune că până pe 14 septembrie, când se prăznuieşte Ziua Crucii nu este voie să omori niciun şarpe.