Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare, așa cum mai e cunoscută în tradiția populară din România, este o sărbătoare care le amintește credincioșilor de ziua în care Fecioara Maria a murit. Știută în popor şi sub denumirea de “Uspenia” (n.r.: termenul slav), Sfânta Marie Mare este prăznuită atât de ortodocşi, cât şi de catolici pe 15 august.
Citește și: Lăsatul Secului pentru Postul Sfintei Marii. Tradiții și obiceiuri
Începând de astăzi, 1 august, și până pe 14 august inclusiv, creștinii trebuie să se abțină de la mai multe produse alimentare, printre care se numără cele preparate din carne, ouă, brânză și lapte. Spre deosebire de celelalte trei posturi importante de peste an, acesta este considerat de unii oameni un pic mai aspru, având în vedere că oficialii Bisericii Ortodoxe ne cer să nu mâncăm până la ora 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri, potrivit crestinortodox.ro. După această oră, însă, trebuie să consumăm doar mâncare uscată.
În plus, nici în celelalte zile, nu avem parte de un post ușor: marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică avem dezlegare la untdelemn și vin. Vă reamintim că în Pravila Mare se precizează că în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului avem dezlegare la untdelemn și vin și în zilele de marți și joi, dar unii credincioși nu știu asta. Preoții au explicat de mai multe ori în trecut că faptul că ni se cere să mâncăm fără ulei este tocmai pentru ca trupul nostru să fie mântuit împreună cu sufletul pe perioada acestui post.
În Postul Sfintei Marii avem o singură dezlegare la pește, respectiv pe 6 august, când prăznuim Schimbarea la Față a Domnului pe Muntele Tabor, conform crestinortodox.ro.
Postul Adormirii Maicii Domnului nu înseamnă doar înfrânare de la anumite alimente, ci și de la tot ce ne face să ne îndepărtăm de Dumnezeu. Printre acestea se numără și să nu avem gânduri ca: “Mâine ce voi mai găti?” sau “Astăzi cu ce bani să mai cumpăr bucate?”, pentru că postul nu cere diversificarea alimentară și cheltuială multă. Un sfat primit de la călugări, dar și sfinții părinți este acela ca noi, oamenii, să facem din rugăciune mâncare pentru vremea postului și vom observa cât de hrănitoare și de ieftină este adevărata mâncare de post. De asemenea, slujitorii Domnului au mai spus că cele două săptămâni de post pot deveni chinuitoare dacă nu se fac rugăciuni.
Deși are reguli stricte, Postul Adormirii Maicii Domnului durează doar două săptămâni, motiv pentru care poate fi ţinut chiar şi de copii, dar mai ales de femeie însărcinate. Potrivit tradiției creștine, Fecioara Maria este ocrotitoarea femeilor gravide, iar cele care vor ţine tot postul Sfintei Marii vor avea parte de o naştere uşoară.
De asemenea, preoții recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea “Paraclisul Maicii Domnului”.