Școala „Smart” din Ciugud, exemplul perfect al unei unități de învățământ care respectă toate regulile de protecție | VIDEO

Publicat: 14/09/2020 | 16:48

Prima școală smart din mediul rural, din România, funcționează în comuna Ciugud, din județul Alba și respectă absolut toate regulile de protecție impuse în această perioadă de pandemie.

Clădirea are în spate un sistem inteligent, toate utilitățile moderne necesare și, bineînțeles, mijloace tehnologice puse la dispoziția elevilor.

„Cum arată astăzi școala va arăta mâine țara”…cuvintele lui Spiru Haret sunt scrise pe unul dintre pereții Școlii Gimnaziale Ciugud și așa funcționează educația în comunitatea noastră. Cu seriozitate și multă muncă, ne-am pregătit cu toții, profesori, părinți, elevi și administrația locală, pentru începerea noului an școlar. E un început de an cu o presiune imensă pentru noi toți, însă credem că ÎMPREUNĂ putem reporni EDUCAȚIA! Acum, mai mult ca oricând, copiii noștri au nevoie de noi și trebuie să avem înțelepciunea necesară să înțelegem că în mâinile noastre sunt sănătatea și viitorul lor.

Trebuie să lucrăm împreună, ȘCOALA, FAMILIA, COMUNITATEA și ADMINISTRAȚIA LOCALĂ, pentru a putea reporni educația și pentru ca #totul_să_fie_BINE!

Știm că v-au bulversat deciziile naționale luate cu nesiguranță, știm că sunteți cu toții îngrijorați, dar vă asigurăm că tot ceea ce a depins de noi, de mica noastră comunitate, AM FĂCUT. Școala e pregătită să îi reprimească pe copii în condiții de igienă, cu măsuri de acces și de verificare a temperaturii, cu clase ventilate și curate…am fi dorit să vedeți cu toții luni școala însă, pentru că regulile nu ne permit, am pregătit un mic filmuleț.

Din 14 septembrie totul depinde de NOI și suntem siguri că, așa cum am demonstrat în multe rânduri, LA CIUGUD TOTUL VA FI BINE!!!”, transmite primăria comunei Ciugud.

Mihai Șora aplaudă inițiativa autorităților de a crea această școală

„Ceea ce vedem aici este ceea ce îndeobște numim „normalitate“.

Și-atunci te gândești că poate nu ești nevoit să fugi la mii de kilometri depărtare, să te smulgi din rădăcini, să-ți lași în urmă bunicii și părinții ca să găsești un loc mai bun într-o altă țară, pentru tine și pentru copiii tăi. Locul acela „mai bun“ îl poți clădi tu însuți.

„Regulile clasei“ înscrise pe tabla din Ciugud pot fi reguli pentru orice comunitate, nu doar pentru profesori și școlari.

Le transcriu aici:

«1. Suntem o echipă.

  1. Ne respectăm unii pe alții.
  2. Ne ținem promisiunile.
  3. Ne încurajăm mereu.
  4. Ne ajutăm reciproc.
  5. Luăm decizii corecte.
  6. Suntem optimiști.
  7. Suntem toți importanți.»

Și, cu voia dumneavoastră, aș mai adăuga două:

  1. Punem întrebări atunci când ceva a rămas neînțeles.
  2. Încercăm să gândim cu mintea noastră, nu învățând pe de rost.

Succes!”, spune pe Facebook renumitul folozof român, Mihai Șora.

Elena Nica
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. Experiențe în trecut: news editor Observator, Antena 1 și Antena Stars citește mai mult