Cum a început școala în Bacău. Unii elevi au aflat chiar dimineață că nu au voie în clase

Publicat: 14/09/2020 | 14:15

Astăzi ar fi trebuit să sune clopoțelul în toate unitățile de învățământ, dar acesta nu s-a mai auzit în 32 de școli și grădinițe din județul Bacău. La școlile din comuna Parincea, elevii au aflat dimineață că le este interzis accesul în sălile de curs, iar la o grădiniță din centrul Bacăului, cursurile au fost suspendate din cauza unei bucătărese infectată cu COVID-19. În rest, bulibășeală și reguli care au fost date uitării chiar din prima zi de școală. Situația închiderii școlilor este în permanentă schimbare, în funcție de apariția cazurilor sau creșterea incidenței de infectare.

Cursuri suspendate la grădiniță. Preșcolarii vor fi ”educați” online

La Grădinița nr. 18 din municipiul Bacău totul a fost bine până duminică seara, când bucătăreasa unității a fost confirmată pozitiv, cu noul coronavirus. Conducerea unității a suspendat cursurile și i-a anunțat pe părinți  că vor putea intra în contact cu educatoarele doar online. Ancheta epidemiologică va stabili dacă sunt și cadre didactice sau personal nedidactic, de la această grădiniță, infectate, la rândul lor.

Nu au știut că nu pot începe cursurile

În comuna Parincea din cauza creșterii incidenței de cazuri, peste 3 la mia de locuitori, toate școlile, grădinițele și creșele au fost închise, chiar în prima zi de școală. Informarea Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Bacău a ajuns în comuna Parincea, astăzi. Astfel, elevi au mers acasă, unde vor învăța pe cont propriu. Cursurile online nu sunt posibile din cauza problemelor legate de semnalul pentru internet.

Le e frică de Covid-19, dar ”socializează” cu el

Sub semnul pandemiei și măsurilor drastic, de la distanțare între elevi și până la purtatul măștilor deschiderea noului an școlar a arătat că e greu să ai situația sub control. Nu doar elevii au uitat de reguli, ci și părinții. Grăbiți să ajungă la serviciu sau poate emoționați că-și văd copiii în prima zi de școală, unii părinți au ajuns la școli înaintea cadrelor didactice. De aici, bulibășeala și măsuri de siguranță uitate. Fără distanță și fără măști. Acolo unde a fost posibil s-a făcut triaj, dar asta doar la grădinițe.

În județul Bacău sunt 489 de unități cu personalitate juridică. Dintre acestea, 289 de unități de învățământ sunt incluse în scenariul 1, cel verde, elevii urmând să participe zilnic la ore, cu respectarea normelor de protecție, alte 168 de unități sunt în scenariul 2, cel galben, elevii merg la cursuri, prin rotație, jumătate două săptămâni, cealaltă jumătate, două săptămâni, iar  32 de școli vor face ore doar online, fiind în scenariul 3.