Se redeschid restaurantele! De ce reguli trebuie să țină cont clienții? Nu au voie să stea la bar sau să danseze

Publicat: 31/08/2020 | 21:59

Începând cu data de 1 septembrie se redeschid restaurantele. Pentru buna funcționare a lucrurilor și pentru a prevenii răspândirea virusului COVID-19, cei care aleg să ia masa într-un spațiu închis trebuie să respecte un set de reguli.

Astfel, la o masă vor putea sta cel mult șase persoane, cu excepția cazului în care sunt membri ai aceleiași familii. Clienții restaurantelor în spații închise trebuie să poarte mască atunci când se ridică de la masă. Nu au voie să bea sau să mănânce la bar, iar dansul va fi interzis, conform proiectului privind normele pentru funcționarea restaurantelor, publicate în această seară. (CITEȘTE ȘI: CONDIȚIILE PE CARE TREBUIE SĂ LE RESPECTE PATRONII LA REDESCHIDEREA RESTAURANTELOR ȘI CAFENELELOR: E LIMITAT…)

„Se interzice transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și al altor obiecte de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă și, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință. Se interzice consumul de produse stând în picioare, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul unității”, se arată în document.

Se interzice consumul de alimente/băuturi la scaunele situate la bar si se limitează interacțiunea persoanelor stând in picioare. Se interzic activitățile de divertisment (dans) în cadrul unității de alimentație publică”, se arată în comunicat.

Ce condiții trebuie să asigure restaurantul?

De asemenea și angajații restaurantelor trebuie să asigure un mediu propice. Aceștia vor purta mască și mănuși și vor face „triaj observațional” al clienților care intră în restaurant. Accesul clienților cu „semne vizibile” de infecție respiratorie va fi interzis. (VEZI ȘI: LUDOVIC ORBAN A FĂCUT ANUNȚUL! DE LA 1 SEPTEMBRIE SE REDESCHID RESTAURANTELE, TEATRELE ȘI CINEMATOGRAFELE)

La intrarea în restaurant, pe mese și la grupurile sanitare trebuie să existe dispozitive cu produse biocide avizate/autorizate pentru clienți. De asemenea, în restaurante trebuie să existe, acolo unde este posibil, circuite cu sens unic pentru clienți.

Acolo unde plata se face la casa de marcat, se vor instala panouri de protecție din plexiglas. Pentru asigurarea distanțării, o masă va putea fi ocupată, iar următoarea va rămâne liberă.

Mesele vor fi ocupate pe bază de rezervare sau prin înscrierea în registru la intrarea în restaurant. Cel puțin o persoană de la masă trebuie să-și dea datele de contact, pentru a facilita ancheta epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului.