Semnul de pe sute de blocuri din București reprezintă o informație importantă. Locuitorii Capitalei trebuie să știe ce înseamnă

Publicat: 04/04/2023 | 09:07
Un semn neobișnuit pe blocurile din București

Pe fațada anumitor blocuri din București, au apărut, în ultima perioadă, niște semne a căror semnificație nu multă lume o cunoaște. În ciuda faptului că demersul autorităților a început în urmă cu 10 ani, asociațiile de locatari abia acum au implementat sistemul. Iată ce trebuie să oamenii despre triunghiurile albastre apărute pe blocurile din Capitală.

De ceva timp, pe fațada anumitor blocuri din București, oamenii au putut observa apariția unui semn a cărui semnificație este necunoscută pentru majoritatea. Un triunghi albastru aflat într-un dreptunghi portocaliu a fost afișat la intrarea anumitor imobile din capitală.

Ce semnificație au semnele apărute pe unele blocuri din Capitală

Blocurile care au inscripționat acest semn bicolor beneficiază la subsol de spații de protecție, care pot adăposti oameni, în cazul unui atac aerian pe timp de război. În ciuda faptului că legea ce prevede reglementarea acestor spații de protecție civilă este în vigoare de 10 ani, abia acum aceste semne au fost afișate de către Asociațiile de locatari. Demersul a venit ca urmare a notificărilor primite din partea autorităților române.

Potrivit ISU, în București sunt 4.000 de spații antibombardament. În caz de război, ar putea adăposti peste 1 milion de oameni. Mai exact, este vorba despre 2.545 de adăposturi aflate în subsolurile blocurilor. În plus, Protecția civilă a mai identificat 1.500 de spații în parcările subterane și stațiile de metrou din București.

(CITEȘTE ȘI: Spațiul dintre blocuri. Cum să nu apară clădiri. Cum să apară spații verzi)

Ce spun autoritățile despre spațiile de protecție aflate la subsolul blocurilor din București

Din nefericire, foarte puțini oameni știu de existenta acestor buncăre. În plus, cei care au în subsolul blocurilor lor astfel de spații nu se ocupă de ele și acestea ajung în paragină. Situația s-ar putea schimba pe viitor, autoritățile somând administratorii de bloc, dar și locatarii, să asigure toaste măsurile necesare ca aceste spații să fie utilizabile.

„Potrivit legislatiei în vigoare, administratorii și utilizatorii acestor spații sunt cei care trebuie să își asigure toate măsurile”, a declarat Daniel Vasile, purtător de cuvant ISU București, pentru Pro TV.

(CITEȘTE ȘI: De ce nu sunt sigure blocurile noi din București în caz de cutremur. Ce concluzie au tras specialiștii: „Nu respectă legile fizicii”)