Sfaturi utile pentru persoanele vârstnice în plină pandemie de coronavirus

Publicat: 13/03/2020 | 17:27

Ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, iar prevenirea răspândirii sale depinde de fiecare om în parte, indiferent de statutul său. Din păcate, SARS-CoV-2 reprezintă un pericol mai ales pentru categoria persoanelor în vârstă. Pentru ei şi nu numai, am selectat câteva sfaturi utile. În plus, specialiştii au precizat ca, în această perioadă dificilă, bunicii sau părinţii să fie susţinuţi, mai ales şi prin acordarea unei atenţii deosebite.

Citeşte şi: S-a aflat lista medicamentelor cu care sunt tratați românii care au contractat noul coronavirus (COVID-19)

Coronavirus – sfaturi utile pentru persoanele vârstnice

Potrivit dr. Michael Minan, conferențiar la Harvard T.H. School of Public Health: “Există un prag de vârstă sub care, practic, identificăm cazuri rare de infecție cu noul coronavirus, și anume sub 35 de ani. Mortalitatea crește în intervalul 40-80 de ani”, relatează raportuldegarda.ro.

În rândurile de mai jos, aveţi şase recomandări utile pe care le puteţi pune în practică atât dacă sunteţi o persoană vârstnică, dar şi dacă sunteţi una tânără.

Păstrează distanța dacă ești bolnav – potrivit statisticilor, rata de deces în urma infectării cu noul coronavirus este mai crescută în rândul persoanelor vârstnice și a celor cu boli cronice. Din păcate, în cele mai multe cazuri, cele două segmente de populație se întrepătrund, majoritatea persoanelor vârstnice având o boală cronică.

De aceea este bine să ai grijă în această perioadă, în ceea ce privește interacțiunea cu alte persoane și expunerea la factorii de risc cunoscuți, în cazul în care suferi, deja, de o boală cronică sau, chiar, de o răceală sezonieră, potrivit doc.ro. Chiar dacă, în prezent, nu s-au impus măsuri de autoizolare, este recomandat să păstrezi distanța față de alte persoane, dacă ești bolnav sau faci parte dintr-o categorie de risc.

Aprovizionează-te cumpătat – proviziile sunt un subiect de interes în aceste zile, iar multe persoane își plănuiesc o aprovizionare consistentă pentru următoarele săptămâni. Este important să ai o varietate de alimente indispensabile în casă, dar cumpătarea este la fel de importantă. Ai grijă să nu îți supraaglomerezi coșul de cumpărături, pentru a nu avea dificultăți în a le transporta, dar și în a-ți procura consumabilele esențiale: 50% alimente proaspete și 50% alimente greu perisabile. Este bine să păstrezi un echilibru atât pentru a evita risipa, cât și pentru a nu te suprasolicita în tot procesul de cumpărături.

Citeşte şi: Cum sunt afectaţi copiii şi femeile însărcinate de coronavirus (COVID-19)

Evită spațiile aglomerate – farmaciile, supermarketurile, piețele – toate sunt spații cu un grad de pericol de infectare ridicat. Deși nu le poți evita, deoarece ai nevoie de hrană și de medicamente, poți să îți limitezi timpul petrecut în aceste medii sau să alegi alternative, cum ar fi livrările la domiciliu, acolo unde este cazul. O altă opțiune ar fi să mergi la cumpărături sau în oricare alt spațiu potențial aglomerat în afara orelor de vârf.

Hidratează-te și odihnește-te – o alimentație sănătoasă trebuie însoțită de o hidratare corespunzătoare, deși adesea se uită acest lucru. Ai grijă să consumi minimum 2 litri de apă pe zi, echivalentul a 8 pahare a 250 ml, și să îți păstrezi regimul de somn regulat, deși poate fi dificil, mai ales dacă nu vei mai ieși la fel de des din casă. O ceașcă de ceai de levănțică înainte de culcare te poare ajuta, în acest sens. Este important ca, în această perioadă tulbure, să îți păstrezi obiceiurile sănătoase și să fii atent la orice schimbare de metabolism, inclusiv la deprecierea calității somnului, care poate indica anumite afecțiuni.

Citeşte şi: Informaţii noi despre coronavirus. 15 recomandări prin care şi tu poţi preveni răspândirea virusului ucigaş, COVID-19

Păstrează legătura cu persoanele apropiate – deși contactul apropiat este descurajat în această perioadă, este important să păstrezi legătura cu cei apropiați, chiar și atunci când nu sunt alături de tine. Este important ca familia să fie mereu la curent cu starea ta, pentru a preîntâmpina orice problemă de sănătate sau să ia acțiune, atunci când e nevoie. Un telefon sau chiar un mesaj pe zi poate fi suficient în acest sens, iar orice formă de comunicare virtuală este, de altfel, încurajată.

Menține-te activ – chiar dacă ești nevoit să petreci mai mult timp în casă, mișcarea rămâne la fel de importantă pentru sănătate. Există diverse metode de a ne menține activi, fără a trebui să ieșim din casă, cum ar fi exercițiile de yoga sau pilates sau chiar ridicatul de pe scaun o dată la 10 minute. Mai simplu – găsitul de treabă prin casă poate fi o formă excelentă de mișcare. Nu trebuie să fie vorba despre un efort intens, precum curățenia generală a casei, ci despre mici taskuri, ușor de realizat, care implică un grad minim de mișcare. Fie că este ordonarea lucrurilor din vitrină sau replantarea unor flori, orice fel de activitate de casă, efectuată zilnic, poate contribui la menținerea tonusului general.