Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sărbătoriți pe 29 iunie. Ce nu trebuie să faci în această zi de sărbătoare

Publicat: 29/06/2022 | 08:09

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți astăzi, 29 iunie. Creștinii din toate colțurile țării urmează o serie de tradiții și obiceiuri, bucurându-se alături de cei dragi. Iată ce nu ar trebui să faci astăzi, în zi de sărbătoare.

Această zi este una specială pentru cei care își serbează onomastica, dar și pentru cei care țin cont de obiceiurile și tradițiile vechi. Sfinții Apostoli Pentru și Pavel sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 29 iunie, iar creștinii fac tot posibilul pentru a merge la biserică. Totuși, există câteva lucruri pe care nu ar trebui să le faci azi, într-o zi trecută cu cruce roșie în calendar.

VEZI ȘI: TOTUL DESPRE POSTUL SFINŢILOR APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL 2021. CE SĂ NU FACI ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ

Ce nu ar trebui să faci pe 29 iunie, când sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Potrivit tradiției, pe data de 29 iunie nu se spală, nu se lucrează și nu se coase. Nerespectarea acestor interdicții ar putea aduce de la sine o mulțime de probleme. Se spune că forțele necurate vor intra în casele celor care vor continua să lucreze astăzi, deși este o sărbătoare destul de mare, trecută în calendar cu cruce roșie.

Deși nu mai este cazul în acest moment, înainte femeile care se ocupau de torsul lânii, nu aveau voie să muncească în ziua de Sf. Petru și Pavel, deoarece se presupunea că „se întorc colacii de la morți”. Cei care ies la vânătoare pe 29 iunie, vor avea parte de ghinion tot restul anului, așa că ar fi indicat să renunțați pentru o zi la această activitate.

CITEȘTE ȘI: SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL. CE SĂ NU FACI NICIODATĂ ÎN ACEASTĂ ZI. TRADIȚII ȘI OBICEIURI

Obiceiuri și tradiții de Sf. Petru și Pavel

Potrivit scrierilor vechi, Sfântul Apostol Pavel a avut parte de o viață chinuită, sfârșind decapitat de împăratul Nero în anul 67 d.Hr. Un lucru pe care foarte puține persoane îl cunosc, este că cei doi Apostoli sunt considerați apărătorii deținuților din închisorile românești. Deoarece au susținut cauza lui Isus Hristos, aceștia au fost întemnițați.

În această zi de sărbătoare, creștinii obișnuiesc să meargă la biserică și să sfințească pachete cu mere, colaci și lumânări, pe care mai apoi le oferă oamenilor amărâți și chinuiți. Tradiția spune că pe 29 iunie, mamele de fete ar trebui să le dăruiască acestora talismane formate din usturoi și frunze de pelin, menite să le ocrotească de spiritele rele și de blesteme. Astfel, tinerele ar trebui să poarte în permanență acest cadou timp de trei zile pentru a se asigura că nu vor avea parte de surprize neplăcute de-a lungul anului.

Alte tradiții și obiceiuri:

  • Nu se pun capcane pentru lupi și nu se alungă aceștia;
  • Oamenii cu pistrui trebuie să se spele la miezul nopții cu apă sfințită pentru a putea scăpa de această problemă;
  • Femeilor le este interzis să mănânce mere din recolta proprie până pe 29 iunie pentru a nu-i supăra pe cei morți. Totuși, persoanele trecute de prima tinerețe vor fi nevoite să aștepte până la sărbătoarea Sfântului Ilie.

Superstiții de care creștinii țin cont de Sf. Petru și Pavel:

  • Cucul și privighetoarea nu vor mai putea cânta din această zi, până anul viitor;
  • Se spune că pe 29 iunie, Sânpetru pocnește din bici, iar scânteile se transformă în licurici;
  • În cazul în care tună și fulgeră de-a lungul zilei, este un semn că nucile și migdalele din acest an sunt majoritatea stricate;
  • Până pe 29 iunie merii din grădini nu ar trebui să fie scuturați sau deranjați, deoarece se spune că astfel vei atrage grindina asupra recoltei din acest an.
Valentina Ene
Valentina Ene a ales să lucreze în presă din anul 2019, dar a cochetat cu lumea mondenă încă din liceu. Pasionată de showbiz, dar și de actualitate, s-a alăturat site-ului CANCAN.RO pentru a putea acoperi o paletă cât mai largă de subiecte. Valentina Ene este redactor la site-ul CANCAN.RO, ... citește mai mult