Simona Halep face lumină în scandalul de dopaj: „Nu am consumat niciodată, în mod conştient, cel mai mic produs interzis”

Publicat: 27/04/2023 | 20:56
Simona Halep / Sursă foto: CANCAN.RO

În cursul zilei de joi, 27 aprilie, Simona Halep a susținut, în cadrul unui interviu, faptul că a fost victima unei „contaminări a unuia dintre suplimentele alimentare” pe care sportiva le lua. Tenismena a făcut lumină în scandalul de dopaj și a oferit mai multe detalii, după ce a fost suspendată. Iată informațiile mai jos, în articol.

În cadrul unui interviu pentru Tennis Majors, Simona Halep a oferit detalii legate de scandalul de dopaj în care este implicată. Mai cu seamă, sportiva a mărturisit că a fost, practic, victima unei „contaminări a unuia dintre suplimentele alimentare” pe care le lua. Jucătoarea în vârstă de 31 de ani a făcut lumină în acest caz și a oferit publicului mai multe informații.

Simona Halep: „Nu am consumat niciodată, în mod conştient, cel mai mic produs interzis”

După ce i-a fost depistată o substanță interzisă (roxadustat) de WADA, Simona Halep a fost suspendată provizoriu. Încă din octombrie 2022, sportiva de 31 de ani stă pe „bară”, după ce i-a fost aplicată sancțiunea prevăzută în articolul 7.12.1 din Programul Antidoping din Tenis. Au trecut câteva luni de când Simona Halep a anunțat, pe rețelele de socializare, că a fost suspendată provizoriu, timp în care tenismena a încercat să scoată adevărul la iveală.

Simona Halep susține că mai mulți experți „au stabilit că aceste urme au fost rezultatul unei contaminări, o contaminare a unuia dintre suplimentele mele alimentare, ceea ce explică foarte slaba cantitate care a fost detectată în corpul meu”. În plus, mărturisește ea, „nu am consumat niciodată, în mod conştient, cel mai mic produs interzis”.

Vezi și LOVITURĂ GREA PENTRU SIMONA HALEP! CÂT TIMP AR PUTEA FI SUSPENDATĂ, DE FAPT, CELEBRA TENISMENĂ

Simona Halep se uită în telefon, după ce a ieșit de la salon (Foto: CANCAN.RO)

Vezi și SIMONA HALEP SE ÎNTOARCE PE TERENUL DE TENIS. ION ȚIRIAC I-A CONFIRMAT PARTICIPAREA LA ROLAND GARROS

Cererea de ridicare a suspendării provizorii i-a fost respinsă

De asemenea, sportiva a susținut, în cadrul aceluiași interviu, faptul că nu s-a gândit vreo secundă că va fi implicată într-o asemenea situație. Sportiva în vârstă de 31 de ani a mai susținut că se simte „bine”, pentru că știe că este „curată”. Pe de altă parte, Federația Internațională de Tenis (IFT) i-a resprins probele, după ce a cerut să i se facă expertiză. Totodată, a cerut să fie „audiată de o instanță independentă”. Însă, audierile au fost amânate, iar cererea de ridicare a suspendării provizorii a fost, de altfel, respinsă și ea.

În data de 28 mai, ar putea exista posibilitatea ca Simona Halep să participe la o nouă audiere: „Nu cer tratament special. Vreau doar să fiu judecată: cât mai trebuie să aştept?”.

Tot în interviul pentru Tennis Majors, românca a mai declarat: „Următorul pas este o audiere la sfârșitul lunii mai, 28, dar este un pas foarte fragil. Pentru că ITF a spus că ar putea să o anuleze și pe aceasta. Dacă vor face asta, vor trece aproape opt luni de când am fost suspendată provizoriu pentru prima dată. Și cred că nu este corect să petrec opt luni fără a fi măcar judecată de tribunal. Din punct de vedere emoțional, întreaga perioadă nu a fost ușoară. Am simțit doar nevoia să vorbesc cu voce tare fanilor mei, susținătorilor mei și, de fapt, întregului public”.

Simona Halep se reface rapid după intervenția pe care a suferit-o (Foto: Prosport.ro)

Chiar și în aceste condiții, Halep susține că se simte „la fel de puternică ca înainte, dacă nu mai puternică”.

Vezi și SIMONA HALEP A VÂNDUT VILA ÎN CARE A LOCUIT CU TONI IURUC, IAR CANCAN.RO ARE TOATE DETALIILE. 5 MILIOANE € DINTR-UN FOC! AM AFLAT CINE ESTE NOUL PROPRIETAR

Simona Halep ar putea fi suspendată pe o perioadă de 4 ani, din cauza substanței regăsite în organism

Substanța regăsită în organismul sportivei ar putea să îi aducă o suspendare de patru ani. Directorul ANAD, Gabriela Andreiaşu, crede că tenismena ar putea sta în afara terenului pentru mult timp, însă există posibilitatea ca sancțiunea să fie redusă. În plus, există două categorii de substanțe: cele specifice (interzise în timpul unei competiții) și cele nespecifice (interzise și în afara competiției).

„Nu pot să mă pronunţ, chiar dacă am această experienţă profesională, pentru că fiecare sportiv poate aborda căi diferite de apărare şi atunci pot invoca în favoarea sa lipsa vinovăţiei şi versiunea neglijenţei. Sau poate a identificat vreun produs pe care noi, la nivel naţional sau mondial, încă nu l-am identificat ca fiind contaminat.

Dar, având în vedere că este o substanţă nespecifică, codul spune foarte clar: identificarea unei substanţe nespecifice, în proba unui sportive, poate fi considerată ca fiind luată cu intenţie.

Vorbim de o substanţă nespecifică, iar regimul sancţiunii, pentru aşa ceva, e de patru ani de suspendare. Majoritatea substanţelor nespecifice sunt analizate permanent în competiţii şi în afara competiţiilor. Cele specifice cresc şi ele performanţa, dar nu la acelaşi nivel ca celelalte.

De notat că substanţele specifice sunt interzise doar în competiţie. Există criterii în baza cărora această sancţiune poate fi redusă. Avem la noi pe site nişte scheme privind reducerea sancţiunilor”, susține directorul ANAD.

Sursă foto: CANCAN.RO, PROSPORT.RO