Singurul continent unde nu s-a înregistrat niciun caz COVID-19. Oamenii de știință, mobilizați pentru a descoperi secretul

Publicat: 09/08/2020 | 19:15

Antarctica a rămas singurul continent unde coronavirusul nu a ajuns nici până în prezent. Cercetătorii care se pregătesc să pornească spre bazele de cercetare de pe continentul austral doresc să se asigure că nu vor duce cu ei acest virus.

Tocmai din această cauză, un număr mare de oameni de știință urmează să călătorească în Antarctica vor rămâne pentru o perioadă de carantină în Noua Zeelandă, conform unui anunţ făcut joi de guvern.

Citește și: Masca este obligatorie în mai mult de jumătate dintre județe. Harta zonelor cu restricțiii

Prima echipă de cercetători americani care face parte din programul antarctic de cercetare urmează să ajungă vineri în Noua Zeelandă, conform unui comunicat semnat de ministrul neo-zeelandez de externe Winston Peters.

În carantină pe propria cheltuială

Potrivit aceluiași comunicat, la sosire, cercetătorii vor rămâne în carantină timp de 14 zile, pe propria cheltuială, şi vor fi testaţi de două ori de COVID-19 înainte de a porni spre Antarctica, pe 24 august.

„Antarctica este singurul continent liber de COVID-19″, a subliniat Winston Peters. „Susţinerea staţiilor de cercetare din Antarctica prin intermediul Noii Zeelande este de importanţă critică pentru siguranţa şi binele colectiv al oamenilor, inclusiv al neo-zeelandezilor, în Antarctica, şi pentru continuarea unor importante activităţi ştiinţifice pe termen lung”, a mai spus acesta, potrivit Agerpres.

Cercetarea din Antartica, afectată de pandemie

În, din cauza pandemiei, programele de cercetare din Antarctica au fost reduse la menţinerea unor operaţiuni esenţiale de întreţinere şi de aprovizionare, cu derularea doar a activităţilor ştiinţifice prioritare. De obicei, un sezon de cercetare în Antarctica durează din august până în martie, cu participarea a peste 3.000 de cercetători şi personal auxiliar.

Nu rata: Coronavirus România 9 august. A scăzut numărul de infectări în ultimele 24 de ore

Din cauza pandemiei, numărul persoanelor care vor ajunge pe continentul austral în acest an este de aproximativ 800. Majoritatea celor care vor ajunge în acest an în bazele de cercetare din Antarctica sunt cercetători din Programul Antarctic al SUA, dar şi din Noua Zeelandă, Italia şi Coreea de Sud.

Imagine de Hans Huijskes de la Pixabay