Starea de alertă se prelungește pentru a treia oară! Ce se schimbă după 16 august în România

Publicat: 15/08/2020 | 18:49

România se află în stare de alertă din data de 15 mai, iar pentru a treia oară aceasta a fost prelungită. Măsura intră în vigoare începând cu data de 16 august.

Guvernul a aprobat, vineri seară, prelungirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile, pe întreg teritoriul ţării, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Acest lucru se întâmplă pentru a treia lună consecutiv. Starea de alertă a mai fost prelungită de două ori, la 16 iunie, respectiv 16 iulie. (CITEȘTE ȘI: PETRECERE ÎN STARE DE ALERTĂ, PE PLAJĂ LA TUZLA. CU CÂT AU FOST AMENDAȚI ORGANIZATORII ȘI PARTICIPANȚII)

Confrom HG care prelungește starea de alertă, măsurile de prevenire şi control al infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, condiţiile concrete de aplicare şi destinatarii acestor măsuri, precum şi instituţiile şi autorităţile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata stării de alertă sunt pe fond similare cu cele în vigoare la data de 17 iulie 2020.

„Proiectul de hotărâre de Guvern a fost adoptat în şedinţa de Guvern şi a fost deja publicat în Monitorul Oficial. Prin urmare starea de alertă continuă pentru o perioadă de încă 30 de zile fără măsuri de restricţii suplimentare şi în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice va fi adaptată această stare de alertă la noile condiţii în măsura în care acest lucru va permite”, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la finalul şedinţei de Guvern.

Ce restricțiile se impun în următoarea perioadă

Pentru noua stare de alertă rămân în vigoare aceleași restricții ca și înainte, urmând să se mai adauge sau să se elimine unele dintre ele, în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus.

Astfel, una dintre regulile esențiale rămâne valabilă: purtarea măștii în spațiile închise este obligatorie. (VEZI ȘI: CUM AU LOC VIZITELE INTIME LA PENITENCIAR, ÎN PLINĂ STARE DE ALERTĂ. CE TREBUIE SĂ ADUCĂ PARTENERUL)

„Purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”, se arată în HG privind prelungirea stării de alertă.

De asemenea, spaţiile şi intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, luând în considerare probabilitatea prezentei concomitente a unui număr mare de persoane în spaţiile şi în intervalele orare respective, unde se constată dificultăţi în asigurarea distanţei fizice de protecţie sanitară stabilite în condiţiile legii.

Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. Mai mult, restaurantele rămân închise, iar terasele și cluburile de la nivelul judeţelor Argeş, Braşov, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Galaţi şi Municipiul Bucureşti, nu poate începe înainte de orele 06,00 şi nu poate depăşi orele 24,00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23,00.