Au creat la Craiova mașina inteligentă!

Publicat: 19/05/2018 | 23:13

Performanţă pentru Universitatea din Craiova! Studenţii de la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică au luat locul întâi la un concurs de maşini inteligente.   Competiţia, care a adunat 19 echipe ce au reprezentat Europa, Africa şi Orientul Mijlociu, a avut loc în Germania, iar studenţii români au reuşit să ia două locuri din trei de pe podium. Locul 1 a mers la echipa de la Craiova, a cărei invenţie a scos cel mai bun timp de pe circuit, iar locul 3 a mers la studenţii de la Iaşi. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă, în exclusivitate, povestea echipei campioane. (VEZI ȘI: PRIMELE IMAGINI CU ROBOTUL ALEXANDRU IOAN CUZA!)

Concursul a presuspus construirea unei maşinuţe autonome care este capabilă să parcurgă un traseu, cât mai repede şi cu evitarea eventualelor obstacole. Prestaţia a adus locul I echipei FasTech care a reprezentat Universitatea din Craiova.   

Mașinuța a câștigat din prima

Studenții craioveni (ultima echipă din dreapta) au luat caimacul competiției din Germania

FasTech înseamnă Teodor Nichițelea, Anca Cecilia Trică şi Marius Catălin Mîță. Cei trei colegi, alături de profesori, au trebuit să construiască partea de soft a maşinuţei inteligente, care i-a permis să identifice rapid traseul pe care l-a avut de parcurs şi să aducă cel mai bun timp. Emoţiile au fost cu atât mai mari cu cât maşinuţa a fost la prima competiţie de acest gen. (VIZITEAZĂ ȘI MATERNITATEA DE ROBOŢI DIN SLATINA)

„Maşina funcţionează pe principiul unei camere video care recepţionează nişte date în funcţie de ce este pe traseu. Ajunge la microcontroller, unde este pusă în aplicare toată logica noastră de conducere şi, în funcţie de asta, dă anumite comenzi către motoare şi servomotor, astfel încât să se reţină pe traseu”, a declarat, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, Teodor Nichițelea, căpitanul echipei FasTech, de la Universitatea din Craiova.

Partea de software, gândită 100% de studenți

Cea mai uşoară parte a fost asamblarea pieselor, lucrul cu adevărat greu a fost să programeze softul maşinii, astfel încât, cu ajutorul camerei video să perceapă foarte repede traseul şi să se conformeze. Să devină practic inteligentă. Iar asta a dus la muncă asiduă şi multe nopţi nedormite.

“Partea de software este concepţie 100% a studenţilor. Ei s-au implicat foarte mult, au analizat multe algoritmuri şi după aceea au trebuit să le implementeze”, spune asistentul universitar doctor Constantin Şulea, de la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică Craiova. (CITEȘTE AICI: ELEVUL-MINUNE DE LA VASLUI S-A CALIFICAT LA… 4 OLIMPIADE NAȚIONALE!)

De cinci ani iau premii

Mașinuța studenților craioveni a spulberat concurența

Cadrele didactice de la Universitatea din Craiova sunt mândre de performanţa echipei, mai ales că, de aproximativ cinci ani, de când studenţii de la Automatică, Calculatoare şi Electronică au început să concureze în competiţii internaţionale, nici premiile nu s-au lăsat prea mult aşteptate.

“De peste cinci ani participăm la astfel de concursuri. Premiile pe care le-am obţinut au fost în crescendo. Anul trecut, spre exemplu, am obţinut premiile 2 şi 3 şi în acest an premiul I pe compeţia din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu”, spune profesorul universitar doctor Dan Selişteanu, decanul Facultății de Automatică, Calculatoare şi Electronică.

Echipa Fastech, la un concurs de anul trecut

Competiţia care a avut loc în Germania a adunat 19 echipe din opt ţări.  Au fost reprezentate în total 17 universităţi. Pe lângă diplome, echipa craioveană a primit şi un premiu în bani, în valoare de 3.000 de euro. (NU RATA, AICI: OLIMPICA LA ENGLEZĂ FACE VOLUNTARIAT. E PROFESOARĂ LA 16 ANI PENTRU COPIII DINTR-UN SAT DIN TELEORMAN!)