Taxa pentru studenții la locurile cu plată ar putea fi plafonată. Veste extraordinară pentru cursanții universității din România

Publicat: 19/10/2023 | 23:40
Studenții români privesc vești excelente / Sursă foto: Pixabay

Studenții din România ar putea avea parte de un beneficiu la care nici măcar nu visau. Un proiect de lege care a ajuns zilele acestea în Guvern, s-ar putea ca taxa pe care o plătesc să nu mai crească. Reglementarea s-ar aplica atât pentru universitățile de stat, cât și pentru cele private, din întreaga țară.

Multe sunt situațiile în care tinerii vor să urmeze o facultate, își fac calcule în funcție de taxa anuală și după un an de studiu, trebuie să scoată mult mai mulți bani din buzunar. Pentru a nu se mai confrunta cu această situație, autoritățile au venit cu un plan care să-i ajute.

Studenții din România ar putea beneficia de plafonarea taxei pentru facultate / Sursă foto: Pexels

(CITEȘTE ȘI: 5 zile libere de la Guvern pentru angajați, elevi și studenți! Toți cei care muncesc și studiază în Germania se vor bucura de această mini-vacanță)

Ce se întâmpla cu taxa pentru studenții din România

Potrivit proiectului de lege, studenții care ocupă locurile cu plată ar putea beneficia de o plafonare a taxei. Instituțiile de învățământ superior, atât de stat, cât și private, ar avea obligația de a stabili, cu cel puțin 6 luni înainte, ce tarife le vor cere cursanților.

Redăm textul proiectului de lege:

„În instituțiile de invăţământ superior de stat, învăţământul este gratuit, pentru cifta de şcolarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului, cu taxă. Cuantumul taxei este propus de consiliul de administralie, aprobat de senatul universitar, se aduce la cunoştinţa candidaţilor cu cel puţin 6 luni înainte de data concursului de admitere, fără a putea suferi modificări pe perioada unui ciclu de studii pentru aceeaşi promoţie de studenţi.

În instituțiile de invălământ superior particular şi confesional particular, învăţământul este cu taxă. Cuantumul taxei este propus de consiliul de administrație al instituției de invățământ, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, şi se aduce la cunoştinţa candidaţilor cu cel puţin 6 luni înainte de data concursului de admitere, fără a putea suferi modificări pe perioada unui ciciu de studii pentru aceeaşi promoţie de studenţi.

Instituțiile de invăţământ superior au autonomie în stabilirea cuantumului taxelor şi au obligaţia să le comunice tuturor celor interesaţi, inclusiv pe site-ul instituţiei de invăţământ superior. În Instituțiile de invăţământ superior de stat, taxele anunţate se menţin toată durata normală a unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoție de studenţi”.

(CITEȘTE ȘI: Anunț important pentru studenți! Ministerul Educației tocmai a anunțat investiția de milioane de euro)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult