Toți românii trebuie să știe! Cum poți să plătești mai puțin la factura de gaze dacă ai centrală termică

Publicat: 27/10/2022 | 18:02

Inflația și-a pus amprenta asupra prețurilor alimentelor, combustibililor, dar, și în cazul prețurilor plătite către distribuitorii de energie și gaze. Pentru a putea reduce sumele tot mai mari de pe facturi, românii trebuie să țină cont de câteva sfaturi simple. Trucurile sunt valabile pentru cei care au centrală termică în locuință. 

Românii care au centrală termică în locuință resimt din plin scumpirile, mai ales atunci când vine factura. Pentru a putea micșora costurile, trebuie să aibă grijă la consum, pentru a-l putea reduce.

Un prim sfat ar fi să verificați atât centrala, cât și instalația de gaze. Ideal ar fi să chemați un specialist care să facă o verificare cel puțin o dată la doi ani. De asemenea, la un interval de zece ani, se face o revizie generală a instalației de gaz. Din moment ce mecanismele centralei funcționează la parametrii normali, se va evita consumul suplimentar.

(CITEȘTE ȘI: Cetățenii primesc din partea statului bani pentru facturi. Cât ar putea primi pe lună pentru gaze și curent electric)

Cum să-ți faci centrala termică să consume mai puțin gaz. Sfaturi practice 

Pentru cei care au centrală termică, un sfat extrem de bun ar fi să utilizați un temporizator care să oprească centrala noaptea, dar să o pornească ziua, cu 30 de minute înainte să vă treziți. O altă variantă, mai practică, ar fi să cumpărați un termostat de ambianță. Acest aparat permite să setați temperatura dorită, pentru a nu mai face risipă.

Specialiștii recomandă ca pe timp de iarnă, să mențineți o temperatură de maximul 22 de grade Celsius pe timpul zilei și de 19 grade Celsius, pe timpul nopții. De asemenea, ideal ar fi să setați și temperatura apei din calorifer la 60-65 de grade Celsius.

Cei care respectă sfaturile menționate au toate șansele să reducă risipa de gaze. Astfel, vor plăti cu până la 25% mai puțin la factura de luna viitoare.

(CITEȘTE ȘI: Suma incredibilă pe care a plătit-o Ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru facturile la gaze și curent: „Încerc să ajung la independență energetică”)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult