Tradiții de 1 Martie. Cum se sărbătorește Mărțișorul în Banat, Maramureș, Moldova și Transilvania

Publicat: 28/02/2023 | 19:24
Obiceiuri de 1 Martie. Foto: Pixabay.com

1 martie reprezintă pentru români un adevărat motiv de sărbătoare. Mărțișorul are o mulțime de semnificații în funcție de zone și regiuni, însă în esență acesta ne duce cu gândul la același lucru și anume la vestirea primăverii.

Nu există persoană care să nu fi purtat cel puțin o dată un mărțișor. Fie că vorbim de broșe sau de brățări, mărțișorul este un element de-a dreptul nelipsit în momentul în care calendarul arată data de 1 martie. Mulți îl adoră, însă foarte puțini îi cunosc adevărata poveste. Tradițiile din diferitele colțuri ale României îl plasează în centrul atenției în fiecare an.

VEZI ȘI: Cât costă un mărţişor în 2023? De necrezut cu cât se vinde

Cum sărbătoresc 1 martie românii din Banat, Maramureș, Moldova și Transilvania

Mărțișorul este adesea însoțit și de un buchet de flori, de preferat zambile, ghiocei sau chiar lalele. Astfel, bărbații obișnuiesc să își arate afecțiunea față de femeile din viața lor. Totuși, existe anumite zone în care acest lucru se întâmplă exact invers.

În Banat și Maramureș, fetele obișnuiesc să se spele cu zăpadă pe data de 1 martie, deoarece tradiția susține că așa vor reuși să fie mereu iubite de partenerul lor. De asemenea, mărțișoarele sunt confecționate chiar de către tinerele necăsătorite, urmând să fie oferite flăcăilor cu care urmează să se căsătorească.

NU RATA: 1 Martie. Tradiţii şi obiceiuri de Mărţişor. Ce să nu faci în prima zi de primăvară

Dacă ar fi să ne luăm după tradițiile din Transilvania, șnurul cu ață albă și roșie are trebui să fie purtat la mână sau la piept numai în primele două săptămâni din luna martie. De asemenea, mărțișorul este atârnat uneori la uși, ferestre, de coarnele animalelor din gospodărie sau de mâna copiilor, deoarece se crede că astfel vor putea fi alungat duhurile rele sau deochiul.

Nici în Moldova obiceiurile și tradițiile legate de Mărțișor nu lipsesc. Astfel, românii obișnuiesc să poarte șnurul alb-roșu toată luna martie, după care îl leagă de ramurile unui pom fructifer din gospodărie. Se crede că acest gest aduce de la sine belșug și armonie în casele tuturor. În momentul în care se leagă șnurul, se și pune o dorință care se crede că se va îndeplini.

Valentina Ene
Valentina Ene a ales să lucreze în presă din anul 2019, dar a cochetat cu lumea mondenă încă din liceu. Pasionată de showbiz, dar și de actualitate, s-a alăturat site-ului CANCAN.RO pentru a putea acoperi o paletă cât mai largă de subiecte. Valentina Ene este redactor la site-ul CANCAN.RO, ... citește mai mult