Tradiții, obiceiuri și datini străvechi de Crăciun. Sunt respectate cu strictețe și azi!

Publicat: 25/12/2019 | 08:00
Bradul impodobit, una dintre cele mai frumoase tradiții de Crăciun

Crăciunul sau Nașterea Domnului este considerată de mulți cea mai frumoasă sătbătoare de an. Tocmai de aceea și există o mulțime de tradiții de Crăciun, datini și obiceiuri românești.

Cele mai frumoase tradiții de Crăciun au rămas în timp și de ele se ține cont și astăzi. De la masa în familie, colinde și cadourile de sub brad și până la obiceiurile creștine, datinile de Crăciun rămân unele dintre cele mai apreciate.

Tradiții de Crăciun

La români, Crăciunul a fost, alături de Paşte, încă din cele mai vechi timpuri, una dintre cele mai aşteptate sărbători, fiind însoţită de foarte multe tradiţii şi obiceiuri. Sărbătoarea Crăciunului de altădată  îi introducea pe oameni într-o atmosferă unică, specifică atât sfârşitului, cât şi începutului, atât tristeţii, cât mai ales bucuriei.

În noaptea Crăciunului se credea că cerul este deschis, despre cel care auzea cocoşii cântând spunându-se că are noroc la bani şi că va fi sănătos.

Creștinii ortodocșii merg înainte la biserică, la Liturghie. Cei ce s-au spovedit se împărtășesc și abia apoi se așază la masa cu familia.

Se consideră că e bine să mâncăm pește la micul dejun, pentru a fi sprinteni în perioada ce urmează.

Datini și tradiții de Crăciun în România

În România, există mai multe tradiții și obiceiuri de Crăciun, transmise din generație în generație. În satele din Oltenia, în Ajunul Crăciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineață, aprind focul în sobă și ațâță jarul cu ajutorul unui vreasc, în timp ce rostesc o urare de Crăciun:  „Bună dimineața lui Ajun! /C-a venit într-un ceas bun /Să ne-aducă: porcii grași și unturoși /Și oamenii sănătoși, /Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă. La anul și la mulți ani!”.

După naștere copilul, Iisus a fost așezat sub un măr și Moș Crăciun a început să culeagă fructe și să le arunce cu bucurie copiilor care treceau pe acolo. De aici vine obiceiul ca Moș Crăciun să aducă daruri copiilor.

Cadourile sunt legate și de închinarea magilor care au adus daruri (aur, smirnă și tămâie) Pruncului Sfânt. În zilele noastre o persoană îmbrăcată în haine roșii, cu barbă și sac cu jucării împarte cadouri tuturor copiilor. În unele case, Moșul vine noaptea când copiii dorm și lasă darurile sub bradul împodobit.

Tot din tradiții de Crăciun face parte și conlindul. Copii pornesc cu colindul: ”Bună dimineața la Moș Ajun, ne dați ori nu ne dați”. Se spune că la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, care aduc armonie în relațiile dintre oameni și belșug în case și pe ogoare.

Un alt obicei popular este atârnarea unei crenguțe de vâsc în case. Vâscul apare în mai multe culturi, iar originea sa nu este cunoscută. De exemplu, poparele scandinave credeau că vâscul o reprezintă pe zeița dragostei, Friga, și că acele cupluri care se sărută sub vâsc vor fi împreună toată viața. În tradiția creștin-ortodoxă, se spune că acela care pune vâsc în casă va avea un an îmbelșugat, fericire și pace în familie.

Tradiții și superstiții de Crăciun

Din punct de vedere al suprestiţiilor legate de vreme, se credea că ploaia sau ninsoarea din prima zi de Crăciun prevestesc un an nou bun, în timp ce vremea senină sau vântul anunţa un an rău. De asemenea, dacă vremea de Crăciun era caldă, încât să se ţină uşile deschise, însemna că la Paşti vremea va fi friguroasă.

  • Nu se bea rachiu, considerându-se băutura Diavolului;
  • Nu se dă de împrumut și se ia înapoi ce s-a împrumutat;
  • Nu se aruncă gunoiul;
  • Se spune că nu e bine să te bați, nici măcar în glumă că te umpli de bube în timpul anului;
  • În unele zone, copiilor li se dă să mănânce bostan, ca să fie grași tot anul.
  • În noaptea dinspre Crăciun se spune că apa se preface în vin și animalele vorbesc.

Tradiția împodobirii bradului și a lui Moș Crăciun

Tradițiile Crăciunului au fost îmbogățite de la an la an. Cei mici îl așteaptă an de an pe Moș Crăciun cu plete dalbe, care vine cu tolba încărcată de cadouri pentru copiii cuminți, iar cu câteva zile înainte de Crăciun se împodobește bradul cu ornamente de culoare roșie sau verde.

Citește și: MOȘ CRĂCIUN EXISTĂ? RĂSPUNSUL INTELIGENT PENTRU COPILUL TĂU

Obiceiul bradului de Crăciun ar fi apărut în Germania, unde legenda spune că Sfântul Bonifaciu a ordonat tăierea stejarilor, venerați de păgâni. În cădere, stejarii au distrus toți copacii din prajmă, mai puțin bradul, care a devenit de atunci un simbol al acestei sărbători și este împodobit în seara de Ajun.