Brad natural sau artificial? Cum alegem bradul pentru Crăciun

Autor: Alina S.
Publicat: 04/12/2019 | 09:46
Brad natural sau artificial? Cum alegem bradul pentru Crăciun

Brad natural sau artificial? Aceasta este întrebarea pe care ne-o punem mulți dintre noi cu puțin timp înainte de Crăciun, fiind în impas înainte de cumpărarea bradului. Află care sunt avantajele și dezavantajele în fiecare dintre situații, ca să poți decide dacă alegi brad natural sau artificial.

Dacă încă nu ai cumpărat pomul de Crăciun și te întrebi dacă este bine să iei un brad natural sau unul artificial, este bine să știi câteva lucruri despre fiecare dintre ei.

Brad natural sau artificial.  Avantajele și dezavantajele bradului natural

Cercetătorii spun că culoarea verde a bradului natural poate avea acţiune benefică şi asupra stării emoţionale. Oboseala mentală şi stresul pot fi eliminate prin expunerea la medii naturale. Aşa se explică de ce oamenii care trăiesc în apropiere de o pădure au o sănătate mai bună şi sunt mereu fericiţi şi binedispuşi. Totodată, bradul natural, dar şi alte plante verzi, oferă oamenilor o stare de bine, le stimulează imaginaţia şi creativitatea.

Mirosul de cetină caracteristic bradului natural contribuie la crearea unei atmosfere de sărbătoare greu de egalat pentru cei care nu concept Crăciunul fără acest detaliu

Decizia de a vă cumpăra un brad natural este adesea umbrită de efectele pe care le are defrişarea excesivă asupra planetei. Dar în ultimii ani acest lucru nu mai este un motiv de îngrijorare, deoarece brazii de Crăciun naturali sunt crescuţi în pepiniere speciale, nu în păduri, iar legea nu mai permite comercializarea brazilor naturali decât în anumite condiţii.

Aşadar, dacă vreţi să împodobiţi un brad natural  de Crăciun anul acesta şi să nu aveţi mustrări de conştiinţă, asiguraţi-vă că îl cumpăraţi de la producători autorizaţi.

Bradul natural, benefic pentru sănătate

Pe lângă mirosul specific, bradul prezintă şi anumite virtuţi terapeutice, datorită uleiurilor esenţiale conţinute.Picnogenolul, substanţa extrasă din scoarţa de pin, molid sau brad, are numeroase efecte benefice pentru sănătate, demonstrate prin studii ştiinţifice.

Această substanţă are potenţial curativ pentru multe afecţiuni, unele chiar grave, cum ar fi infertilitatea, tromboza sau chiar demenţa. Cercetările din ultimii ani arată că uleiurile esenţiale care includ în compoziţie picnogenolul cu rol antioxidant pot ameliora inflamaţiile din organism şi au efecte pozitive şi asupra stării psihice.

Singurul dezavantaj în cazul bradului natural este că, atunci când se usucă, acele sale cad prin casă şi trebuie să aloci mai mult timp curăţeniei. Bineînţeles, bradul natural trebuie cumpărat an de an, deci se poate spune că este mai costisitor.

Citește și: CE TREBUIE SĂ AȘEZI ÎN BRAD DACĂ VREI SĂ AI DRAGOSTE ȘI NOROC

Avantajele și dezavantajele bradului artificial

În cazul bradului artificial, un avantaj este că nu mai e nevoie să dai în fiecare an bani pentru achiziţionarea bradului. Un brad artificial nu va mirosi la fel de frumos ca unul natural, dar nici nu va lăsa ace de brad prin toată casa.

Pe de altă parte, bradul artificial este confecţionat din policlorură de vinil, pe scurt PVC, unul dintre cele mai toxice tipuri de plastic. American Christmas Tree Association, o organizaţie nonprofit care militează pentru folosirea brazilor de Crăciun artificiali în defavoarea celor naturali, spune că PVC-ul nu este periculos şi nu are efecte negative asupra sănătăţii. Dar mulţi experţi în sănătate nu sunt de acord cu această afirmaţie.

Este greu de rezumat totuşi care sunt efectele expunerii la substanţele din bradul artificial, având în vedere că nu îl folosim decât o dată pe an, cel mult o lună. Există însă câteva metode prin care ne putem proteja sănătatea.

Bradul artificial. La ce să fim atenți

În primul rând, ar trebui să lăsăm la aer, câteva ore sau chiar zile, bradul de plastic (mai ales dacă este abia cumpărat), astfel încât compuşii volatili emanaţi să nu intre în contact cu organismul. Apoi, este important să înlocuim bradul de plastic la un interval de timp.

Medicii recomandă să cumpărăm alt brad la cel mult nouă ani de utilizare. De asemenea, trebuie curăţat bine de praf!

Citește și: SEMNAL DE ALARMĂ PENTRU PĂRINȚI! ATENȚIE MARE LA CADOURILE DE CRĂCIUN

Citește și...