Ce trebuie să faci în prima zi de Paște! Vei fi mai sănătos și mai iubit…

De: Cancan
Publicat: 07/04/2018 | 21:01

Tradiții pentru prima zi de Paște. La finalul celor 40 de zile de post, creștinii ortodocși merg împreună cu cei dragi la biserică, unde are loc slujba din Noaptea de Înviere. După acest moment important, în fiecare casă este întinsă o masă mare pe care sunt puse bucate tradiționale. Fiind o sărbătoare atât de mare, există o mulțime de obiceiuri, superstiții și tradiții pentru prima zi de Paște. Pentru voi, am realizat o listă cu  cele mai respectate, dar și cele mai inedite dintre ele. (VEZI ȘI: CÂND PICĂ PAȘTELE ÎN 2019)

Învierea Lui Iisus Hristos reprezintă refacerea legăturii dintre fiinţa umană şi Creatorul său. An de an, celebrarea ei duce la retrezirea aspiraţiei către îndumnezeire, la transfigurarea vieţii pământeşti într-o viaţă impregnată de prezenţa Lui Dumnezeu. Din prima zi de Paște și până la Înălțare, creștinii ortodocși înlocuiesc salutul obișnuit cu un salut-mărturisire: “Hristos a înviat!”. Iar ceilalți răspund cu: “Adevărat, a înviat!”. Acest salut exprimă public credința în Înviere.

Ce trebuie să faci în prima zi de Paște

Fetele şi flăcăii obişnuiesc în dimineaţa primei zile de Paşte, înainte de răsăritul soarelui şi fără să fie văzuţi de nimeni, să se scalde într-o apă curgătoare, pentru a fi iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi
  • Este bine să porți haine noi în această zi. Astfel, îți purifici atât corpul, cât și sufletul.
  • Potrivit tradiției, după ce ajungi acasă cu Lumina Sfântă, trebuie să treci cu lumânarea sau candela aprinsă prin toată casa pentru ca aceasta să se purifice. Unii dintre credincioși preferă să lase o candela aprinsă toată ziua într-o camera în care vor putea să o supravegheze.
  • Duminică dimineaţa, toţi membrii familiei trebuie să se spele pe faţă cu apă neîncepută, luată dintr-un izvor, în sensul în care curge. Aceasta se pune într-un vas în care se adaugă un ou roşu şi un ban de argint: să fie sănătoşi şi cu faţa frumoasă, argintul simbolizând, de asemenea, şi noroc la bani.
  • Un alt obicei străvechi spune că, în prima zi de Paşte, după ce s-au întors de la Înviere şi iau anafura, toţi ai casei trebuie să mănânce un ou roşu, pască, pește și pasăre. Asta ca să fie sănătoşi ca oul, curați ca pasca, sprinteni precum peştele şi uşori ca pasărea.
  • Din primul ou ciocnit de Paște, este bine să mănânce toți membrii familiei pentru a fi mereu împreună. Mai mult, cel care are misiunea de a sparge oul, de a-l curăța și a-l împărți este capul familiei. Potrivit tradiţiei, ouăle se ciocnesc în prima zi numai “cap cu cap”, în a doua zi, “cap cu dos”, iar în a treia zi “dos cu dos”.
  • Se mai spune că cei care ciocnesc ouă în ziua de Paşte se vor întâlni pe lumea cealaltă. Iar dacă oul pe care îl ciocniţi are două gălbenuşuri, e semn că vă veţi căsători în curând.
  • Tradiții pentru prima zi de Paște: dacă păstrezi un ou roşu 40 de zile după Paşti şi nu se strică, vei avea noroc tot anul.
  • Dacă prima persoană care îţi intră în casă este bărbat, vei avea noroc tot anul.
  • Conform tradiției populare, cei care mor în duminică de Paşti sunt scutiţi de Judecata divină, iar sufletele lor ajung direct în Rai.
  • Copiii născuţi de Paşti sunt binecuvântaţi, având o viaţa luminată şi presărată cu noroc toată viaţa.
  • De Paşti se aşeză o bucăţică de fier sub prag, ca o protecţie pentru casă.

Printre alte simboluri ale Paştelui se mai numără liliacul, expresie a purităţii, şi fluturele, a cărui ieşire din crisalidă în altă formă aminteşte de Învierea lui Iisus Hristos.

Ce NU ai voie să faci în prima zi de Paşte

  • În ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion. Mai mult, cei care au culturi, viermii le vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.
  • În ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare, pentru că se spune că transpiri tot anul.
  • Potrivit Tradiției, în zilele de Paște, astăzi, luni, 9 aprilie și marți, 10 aprilie, nu se spală rufe – acest obicei fiind păstrat în unele locuri până în Săptămâna luminată.

Săptămâna de după Înviere se numește Săptămâna Luminată, în care nu se mai postește. (AFLĂ ȘI: CE NU AI VOIE SĂ FACI ÎN A TREIA ZI DE PAŞTE!)