Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. 5 lucruri pe care nu trebuie să le faci azi

Publicat: 23/04/2020 | 07:07
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. 5 lucruri pe care nu trebuie să le faci azi

Ortodocşii îl prăznuiesc în data de 23 aprilie pe Sfântul Gheorghe. Sărbătoarea este marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox, iar foarte mulţi români poartă numele marelui mucenic.

În tradiţia populară, această sărbătoare este cunoscută şi ca Sângeorz şi este o zi cu multiple semnificaţii dar şi cu multe obiceiuri şi superstiţii. Această zi marca începutul anului pastoral, iar ciobanii alegeau locul unde vor face stâna şi pregăteau oile pentru primul muls.

Tradiţii şi obiceiuri din popor, de Sfântul Gheorghe

Oierii pregăteau minuţios primul muls. Aceştia luau o găleată în care turnau apă de râu şi iarbă verde şi pe care o ornau cu salcie. Ulterior, ei aruncau conţinutul găleţii într-o fântână, iar în acea găleată mulgeau oile pentru prima dată. Se credea că dacă fac acest lucru, laptele “va izvorî” aşa cum izvorăşte apa din fântână.

Totodată, în tradiţia populară se mai credea că în noaptea de Sfântul Gheorghe strigoii şi spiritele malefice ies la iveală şi încep să umble pe la animalele din gospodărie. Din acest motiv, se obişnuia să se ungă ugerul vacilor cu usturoi sau să se tămâieze grajdurile.

Un alt vechi obicei de Sfântul Gheorghe presupunea ca oamenii să nu doarmă înaintea sărbătorii, pentru a fi sănătoşi şi plini de viaţă tot anul. Oamenii mâncau urzici pentru a fi harnici şi vioi tot anul. În dimineaţa zilei de Sfântul Gheorghe, femeile de la ţară scoteau sculele de ţesut în curte, pentru a fi luminate de soarele dimineţii. Se credea că dacă fac asta, vor avea tot anul spor la lucru.

Ce e bine şi ce nu e bine să faci de Sfântul Gheorghe

De asemenea, unii săteni obişnuiau să îşi prindă la brâu ramuri înverzite, pentru a fi feriţi tot anul de dureri. Totodată, pentru a fi feriţi de boli, unii oameni se scăldau înainte de răsăritul soarelui într-o apă curgătoare. Tot înainte de răsăritul soarelui, femeile se spălau pe faţă cu apă în care puneau busuioc.

De Sfântul Gheorghe, oamenii din zonele rurale obişnuiau să iasă pe câmp şi să adune buruieni de leac, pe care le păstrau peste an. Dacă această zi era ploioasă, se spunea că va fi un an în care se va face grâu din belşug.

Fiind o sărbătoare cu cruce roşie, este important să ştii că astăzi nu se lucrează, nu se spală, nu se coase şi nu se face curat în gospodărie. De asemenea, nu este bine să te cerţi cu nimeni în această zi sfântă.