Trebuie sau nu trecută ora în declarația pe propria răspundere. Detaliul observat de puțini

Publicat: 24/04/2020 | 08:45
Trebuie sau nu trecută ora în declarația pe propria răspundere. Detaliul observat de puțini

Până când vor fi implementate unele măsuri de relaxare, pe teritoriul României, în contextul pandemiei de coronavirus, toți cetățenii care părăsesc domiciliul trebuie să completeze declarația pe propria răspundere. Și, nu o dată, au apărut semne de întrebare referitoare la modul în care aceasta trebuie completată.

Una dintre întrebările care apar frecvent este cea legată de ora care trebuie sau nu trecută în declarație. Posesorul declarației trebuie să aibă asupra sa cartea de identitate și să bifeze la rubrica respectivă – totu fiind specificat foarte clar, de altfel – motivul deplasării. Nu există nicio căsuță referitoare la oră, după cum se poate vedea în modelul de mai jos, iar cel care completează declarația este obligat să treacă data și să se semneze.

Astfel, declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă – obligatoriu – doar următoarele informații: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, locul sau locurile și motivul deplasării, data și semnătura.

(CITEȘTE ȘI: NELU TĂTARU, AVERTISMENT ÎNGRIJORĂTOR: ”A FOST UN SISTEM SANITAR NEPREGĂTIT, CU STOCURI ZERO ÎN LUPTA CU UN DUŞMAN NECUNOSCUT”)

De ce greșesc mulți români atunci când completează declarația

Foarte mulți români greșesc atunci când completează adresa de domiciliu în declarația pe propria răspundere necesară pentru a părăsi domiciliul în condițiile situației de urgență. Asta în pofida faptului că că autoritățile au specificat că la rubrica respectivă trebuie trecută adresa la care persoana locuiește efectiv, există destule situații în care această adresă nu coincide cu aceea trecută în carta de identitate. Ceea ce poate da naștere unor semne de întrebare și, mai mult, unor… amenzi. Fiindcă dacă ai adresa din C.I. în sectorul 4 al Capitalei, să presupunem, iar tu locuiești efectiv în sectorul 3, atunci este evident că polițistul te va întreba ce cauți în zona respectivă și de ce ai ajuns la o asemenea depărtare de casă, încălcând măsurile stabilite prin ordonanțele militare.

În consecință, adresa unde locuiești efectiv trebuie menționată, de fiecare dată când pleci din casă, iar acest detaliu nu trebuie scăpat din vedere.

(CITEȘTE ȘI: PANDEMIA DE CORONAVIRUS PUTEA FI EVITATĂ! CE SE ÎNTÂMPLA LA LABORATORUL DIN WUHAN? AUTORITĂȚILE AU TRAS SEMNALUL DE ALARMĂ DIN 2018)