Nelu Tătaru, avertisment îngrijorător: ”A fost un sistem sanitar nepregătit, cu stocuri zero în lupta cu un duşman necunoscut”

Publicat: 23/04/2020 | 18:26
Nelu Tătaru, avertisment îngrijorător: ”A fost un sistem sanitar nepregătit, cu stocuri zero în lupta cu un duşman necunoscut”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a efectuat o vizită la Timișoara, recunoscând în fața jurnaliștilor că sistemul medical din România a fost complet nepregătit, inițial, pentru lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Stocurile erau ”zero”, iar lupta cu un ”dușman nevăzut” a fost cu atât mai dificilă. Și tocmai de aceea a existat și o perioadă destul de lungă de ”dezorientare”. Pericolul nu a trecut, încă, dar Nelu Tătaru speră că s-au tras concluziile care se impun din această pandemie care a făcut și face atâtea victime. Ideea principală pe care a accentuată ministrul Sănătății este aceea că spitalele din România nu trebuie să mai fie, niciodată, surprinse nepregătite.

„Cred că a fost un sistem sanitar nepregătit, cu stocuri zero în lupta cu un duşman necunoscut, pe care nu l-am putut aprecia, puţină dezorientare şi până în momentul în care ne-am pus pe picioare a trecut o perioadă. Cred că fiecare spital care a luat prima dată contact cu aşa ceva a trăit momentele pe care le trăiesc şi celelalte spitale din Timişoara. Vreau să cred că am învăţat ceva din această pandemie şi că nu vom mai fi prinşi aşa de nepregătiţi, atât ca spitale, cât şi ca direcţii de sănătate publică sau alte autorităţi locale”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit antena3.ro.

(CITEȘTE ȘI: INCREDIBIL! INFECTAȚI CU NOUL CORONAVIRUS, DOI MEDICI CHINEZI S-AU TREZIT CU PIELEA ÎNCHISĂ LA CULOARE! EXPLICAȚIILE SPECIALIȘTILOR)

Nelu Tătaru, la Deva: ”… să putem intra într-o viaţă normală”

După ce a vizitat Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, Nelu Tătaru a tras și concluzii pe care le-a prezentat ulterior. Există ”voință” și, ceea ce este foarte important, există și stocuri de medicamente în această perioadă. Raportat la informațiile de acum două săptămâni, ministrul Săntății a precizat că totul este schimbat în bine, iar o astfel de mentalitate ar trebui să rămână neschimbată. Pe de altă parte, Nelu Tătaru a mai spus că speră într-o revenire rapidă la viața normală, cu un management civil al spitalelor.

„Sunt stocuri de medicamente, sunt stocuri de echipamente şi materiale sanitare. Există, în acest moment, şi voinţă. Sunt internaţi 207 pacienţi, sunt şi 23 de cadre medicale – patru s-au externat astăzi. Faţă de ceea ce am văzut acum două săptămâni, este cu totul schimbat. Am vorbit şi cu corpul medical şi sper ca această mentalitate să rămână, sper ca aceste circuite să rămână. Chiar dacă a fost o rigurozitate militară care a trebuit să fie impusă la început, în acest moment am văzut o atitudine schimbată. Mă bucur să găsesc acest lucru şi sper ca această pandemie prin care trecem să se termine cât mai repede şi să putem intra într-o viaţă normală, cu un management civil, dar cu un management civil pe care să nu mai trebuiască niciodată să-l compensăm cu un management militar”, a spus Nelu Tătaru după vizita pe care a efectuat-o și la Deva.

(VEZI ȘI AICI: APARE ”PAȘAPORTUL CORONAVIRUS”! CE SE VA ÎNTÂMPLA ATUNCI CU VACANȚELE TALE)