Trecutul sângeros al familiei lui Gigi Becali: „Ei erau violenți! S-au săturat de ei și i-au dat afară din case”

Publicat: 22/12/2023 | 19:03
Gigi Becali a spus că așteaptă CEDO de 10 ani / sursă foto: Facebook

Puțini sunt cei care știu trecutul sângeros din familia lui Gigi Becali (65 de ani). Neamul latifundiarul din Pipera, originar din Albania, a locuit în Săcălaz – la 10 km de Timițoara, însă conviețuirea cu populația germană a fost un chin. S-a lăsat cu vărsare de sânge și numeroase conflicte, ceea ce a dus la deportarea macedonilor în Bărăgan. 

Bunicul milionarului din partea tatălui, Gheorghe Becali, era aromân originar din Albania. În anul 1928 a fost strămutat în Cadrilater, în județul Durostor, pe atunci aflat în România. El a avut patru urmași: Haralambie, Atanase – tatăl lui Gigi Becali, Toma și Constantin.

Citește și: GIGI BECALI LE-A DECLARAT RĂZBOI TOTAL! CHIAR ȘI GINERELE LUI ARE DE SUFERIT! I-A DAT ÎN JUDECATĂ: ”GHICIȚI CE AU FĂCUT! AU ÎNȚEPAT-O!”

Trecutul uluitor al familiei lui Gigi Becali, latifundiarul din Pipera

În anul 1940, când România pierde Cadrilaterul, familia lui Becali a fost strămutată în Călărași, iar după al Doilea Război Mondial au ajuns în Banat (în anul 1046) în casa unor șvabi.  Potrivit informațiilor de la acea vreme, mutarea masivă a aromânilor munteni – care se ocupau cu creșterea oilor și prepararea brânzei de oi – într-un sat șvăbesc de câmpie a dus la conflicte și chiar vărsări de sânge.

În Banat s-au stabilit în Săcălaz și au locuit – timp de 5 ani-  alături de bunicul lor Gheorghe și bunica Aneta, Atanase și Alexandrina, părinții lui milionarului din Pipera, Haralambie și Everdichia, părinții lui Ion și Victor și unchii Constantin și Toma. Potrivit scrierilor de la acea vreme, macedonii erau violenți, având o viață nomadă, tribală, comparativ cu nemții care aveau un stil de viață ordonat și liniștit.

„Apariţia lor în imaginea satului, a fost aproape de natură exotică. Îmbrăcămintea lor era închisă la culoare, iar turul pantalonilor la bărbaţi arăta aproape ca acela a turcilor. Nu se pricepeau la agricultură şi nici nu îi interesa, ceea ce a dus în curând la confruntările cu autorităţile deoarece nu şi-au dat contribuţia (dările) în cereale la stat…Bărbaţii erau crescători de animale, în special oi, se ocupau cu prepararea brânzei de oi…

Acest popor dezrădăcinat nu era vinovat de neînţelegerile din Săcălaz, ci autorităţile care i-au adus pe aceşti oameni în ţară, pentru a-i face fără patrie şi care au adus muntenii la şes, dându-le îndatoriri care nu se potriveau cu stilul lor de viaţă. Tendinţa lor de dominare absolută s-a lovit cu timplul de împotrivirea celorlalţi colonişti şi a populaţiei germane.

Pe fondul acestor neînţelegeri au avut loc o serie de scandaluri şi bătăi dintre germani şi macedonieni, culminând cu bătaia cruntă în ziua de Paşti a anului 1950. Macedonienii au devenit neagreaţi în ochii autorităţilor timişorene, care au făcut tot posibilul ca în 1951 să fie deportaţi în Bărăgan”, scrie profesorul Iosef Pitzer, în cartea , apărută în 1994.

În anul 1951, familia Becali au fost nevoiți alături de ceilalți aromânii să plece din sat și să se mute în județul Brăila, la Zagna. În 1958 s-a născut Gigi Becali. Un an mai târziu familia acestuia s-a mutat lângă București, în Pipera.