Tu ştiai de ce se oferă flori de 8 martie? Explicaţia te va uimi. Tradiţii şi obiceiuri de Ziua Femeii

Publicat: 07/03/2022 | 18:51
Buchet de flori Sursă foto: Pixabay.com

Mâine este Ziua Internațională a femeii. Pe 8 martie, în unele culturi, la fel cum se face și la noi în țară, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenții. De ce se oferă, de fapt, florile în această zi?

Marți, 8 martie 2022 este o zi importantă pentru toate femeile. În această zi se sărbătoresc curajul, dârzenia şi determinarea femeilor, semnifică egalitatea între sexe, dar se amintește şi că încă mai există în lume abuzuri contra femeilor şi cazuri de nerespectare ale drepturilor fundamentale.

CITEȘTE ȘI: MESAJE ȘI FELICITĂRI DE 8 MARTIE. CELE MAI FRUMOASE URĂRI DE ZIUA FEMEII

Ce semnificație au florile de 8 martie?

Buchetele de flori atrag atenția asupra emoţiilor persoanei care le oferă, comunicând încrederea, aprecierea, respectul, devotamentul.

Semnificaţia florilor şi a buchetelor de flori dăruite cu această ocazie este legată de rolul femeii în societate, de realizările şi contribuţiile din numeroase domenii.

Ziua femeii este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.

Semnificația zilei de 8 martie

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.

Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908. În ciuda a ceea ce s-a pretins mai târziu, pe data de 8 martie nu a avut loc de fapt nici o grevă. În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz împreună cu colega ei Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume.

Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911. Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie. În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou.

Femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă cerând încheierea Primului Razboi Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste. După Revoluția din Octombrie, comuniștii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare.

Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1977, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.

VEZI ȘI: HOROSCOP SĂPTĂMÂNAL 7 – 13 MARTIE 2022. PEȘTII SUNT INTUITIVI ȘI SE BUCURĂ DE UN FARMEC APARTE

Andreea Bolocan
Absolventă a Universității București, Facultatea de Administrație și Afaceri, profilul Business Administration. Lucrează de 5 ani în presă. Până de curând a fost și instructor de tenis de câmp. În prezent este redactor la CANCAN.RO, ce aparține de trustul GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L. ... citește mai mult