Tupeu incredibil al ”mafiei licitaţiilor”. Milionara s-a întors cu regrete din închisoare, dar ”copilul ei de suflet”…

De: Cancan
Publicat: 31/07/2017 | 00:00

În mai 2016, fost şefă a SIVECO România, Irina Socol, intra la închisoare să execute o pedeapsă de doi ani şi şase luni în urma creării unui circuit evazionist cu software – cea mai mare afacere cu software de la tunul Microsoft în care au fost implicaţi fostul şef al Fujitsu România, Claudiu Florică, Dinu Pescariu, precum şi oficiali care au implementat pe bani grei licenţele de Windows în şcoli.

(CITEŞTE ŞI:  CLAUDIU FLORICĂ şi DINU PESCARIU, urmăriţi penal în dosarul ”Microsoft 3”)

Alături de alte persoane din conducerea SIVECO, Irina Socol şi-a pus cenuşă în cap, a recunoscut acuzaţiile şi a colaborat cu procurorii DNA, iar, la final, toţi au pus ban pe ban şi au achitat şi prejudiciul de peste 10 milioane de euro stabilit în dosar. Drept răsplată au primit pedepse mici şi… relele s-au încheiat aici. Lovitura de imagine pe care a primit-o SIVECO după dosare şi zăngănit de cătuşe a fost rapid estompată, iar compania a rămas unul dintre liderii producerii de software pentru companii de pe piaţă. Iar pe principiul ”ce nu te ucide te face mai puternic”, actuala conducere (pentru că Irina Socol s-a retras la momentul izbucnirii scandalului, veţi vedea în episodul viitor în ce condiţii) a început acum, cu un curaj nemaivăzut, să atace instituţiile statului care au amendat-o pentru fapte grave în lumea business-ului!

În urmă cu câteva zile, presa relata cum Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Intrarom şi Siveco România cu amenzi în valoare totală de peste opt milioane de lei (aproximativ 1,75 milioane euro) pentru trucarea unei proceduri de achiziţie publică organizată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în anul 2008. Licitaţiile vizau atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere şi dezvoltare a sistemului informatic, iar Siveco România SA a primit o amendă de 5,884 milioane lei.

Irina Socol a colaborat cu anchetatorii şi a beneficiat de o pedeapsă redusă

După mega-scandalul evaziunii fiscale, acum SIVECO se consideră ”discriminată”

În loc să achite amenda, un fleac pe lângă problemele penale peste care trecuseră, afacere judiciară din care SIVECO nu a ieşit tocmai bine din punct de vedere al prestigiului de business, liderii companiei au pornit lupta cu Consiliul Concurenţei, considerându-se nedreptăţiţi – tocmai ei, care produseseră o gaură la buget de 10 milioane de euro, prin tranzacţii financiare fictive!

(VEZI ŞI: Afaceristul se respectă! Denunţătorul ”Microsoft”, la frizerie cu 15.000 de euro la el! – EXCLUSIV PE CANCAN.ro, site-ul numărul unu din România)

Într-un comunicat de presă, preluat de CANCAN.ro, site-ul numărul unu din România, SIVECO se consideră ”discriminată” şi a ameninţat voalat cu acţiuni în justiţie împotriva Consiliului Concurenţei şi implicit a statului român: ”Apreciem că atât decizia, cât şi sancţiunea aplicată sunt nefondate şi că, totodată, nu sunt susţinute de materialul probator de la dosar. Considerăm că acuzaţiile la adresa SIVECO se bazează pe o aplicare greşită a dispoziţiilor legale şi pe o interpretare eronată a corpului probator administrat de Consiliul Concurenţei. Acesta nu dovedeşte încălcarea de către compania noastră a vreunei prevederi legale în materie de concurenţă. Dorim să reiterăm faptul că nu a existat nicio înţelegere neconcurenţială între societatea noastră şi celelalte firme investigate. Pe durata derulării investigaţiei, societatea a pus la dispoziţia reprezentanţilor Consiliului Concurenţei toate informaţiile solicitate, precum şi date şi documente din care rezultă netemeinicia acuzaţiilor reţinute în decizie. Convingerea companiei SIVECO este că a fost tratată discriminatoriu pe tot parcursul anchetei efectuate de Consiliul Concurenţei, în raport cu alte companii investigate în speţă.

SIVECO, una din cele mai mari companii IT de la noi

 

Au sifonat 10 milioane de euro printr-un ”troc made în Sinteşti”-programe de calculator contra fier vechi!

Aşadar, SIVECO îşi ascute săbiile, iar ”gulerele albe” care o conduc acum (formate tot de Irina Socol, despre care vom povesti în episodul viitor) au uitat de percheziţiile procurorilor şi acuzaţiile penale grave de acum câţiva ani, care au adus firma pe marginea prăpastiei. Potrivit rechizitoriului procurorilor, însuşit de instanţa de judecată prin decizia de condamnare, reprezentanţii companiei Siveco România au creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale, prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Din cercetări a reieşit că în contabilitatea producătorului de softuri ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care, în realitate, nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

AFLĂ DE AICI: Schema prin care ”băieţii deştepţi” au pus mâna pe milioane de euro, sub paravanul unei legi votate suspect de uşor în Parlament. Ex-socrul multimilionar al unei vedete Playboy, în umbra mega-învârtelii de la Porturi

Astfel, anchetatorii susţin ca Siveco a încheiat achiziţii fictive de servicii de la firme care aveau ca administratori cetăţeni de etnie romă din satul Sinteşti, Ilfov, persoane care se ocupau cu colectarea de fier vechi. „Astfel, de la Eurovip, Siveco România a achiziţionat, în cursul anului 2009, servicii în valoare de 2.500.718 lei, plus TVA, în cuantum de 475.137 lei. Societatea Eurovip a avut ca asociat şi administrator pe Valentina Mihai Gogu, persoana de etnie romă, în vârsta de 49 ani, care locuieşte în satul Sinteşti, Ilfov, şi care nu ştie să scrie şi să citească. Toţi banii care au fost încasaţi de Eurovip de la Siveco România au fost retraşi în numerar pe baza unor borderouri de achiziţie fier vechi de la persoane fizice. Practic, societatea Eurovip achiziţiona fier vechi, dar vindea programe informatice”, arătau magistraţii.