Acasă » Dezvaluiri » Devoalăm schema prin care ”băieţii deştepţi” au pus mâna pe milioane de euro, sub paravanul unei legi votate suspect de uşor în Parlament. Ex-socrul multimilionar al unei vedete Playboy, în umbra mega-învârtelii de la Porturi

Devoalăm schema prin care ”băieţii deştepţi” au pus mâna pe milioane de euro, sub paravanul unei legi votate suspect de uşor în Parlament. Ex-socrul multimilionar al unei vedete Playboy, în umbra mega-învârtelii de la Porturi

De: Cancan 29/11/2016 | 00:19
Devoalăm schema prin care ”băieţii deştepţi” au pus mâna pe milioane de euro, sub paravanul unei legi votate suspect de uşor în Parlament. Ex-socrul multimilionar al unei vedete Playboy, în umbra mega-învârtelii de la Porturi
Dan Drăgoi este unul dintre marii beneficiari ai noii legi ai administraţiei porturilor, de pe urma cărora afacerile sale ar putea câştiga milioane de euro

E ”Cod roşu” în DNA după ce o lege care îi favorizează pe ”băieţii deştepţi” ce operează în Porturi a trecut, suspect de uşor, de votul Camerei Deputaţilor. În ciuda avertismentelor venite din partea specialiştilor, legea privind administrarea porturilor a primit ”undă verde”, însă aşteaptă şi validarea preşedintelui ca să devină aplicabilă. În culise, surse de mare încredere vorbesc despre interese financiare uriaşe şi un trafic de influenţă la cel mai înalt nivel.

Zilele trecute, managerul polonez al Fondului Proprietatea (acţionar al Portului Constanţa) a făcut un apel public către preşedintele Iohannis să dea un vot negativ respectivei legi. La adăpostul unor declaraţii echilibrate, Greg Konieczny a denunţat, printre cuvinte, o mega-învârteală. Acesta a arătat că legea a fost ”confecţionată” în interesul unor operatori privaţi, către care ar urma să fie deturnat cash-ul din acest business. Managerul Fondului Proprietatea susţine că prin anularea renegocierii contractelor ”băieţilor deştepţi” din Portul Constanţa şi nu numai, statul va pierde zeci de milioane de euro pe an. Privită în ansamblul ei, această legea este mai ”toxică” pentru bugetul de stat decât celebrele afaceri ”Microsoft” sau EADS, luate deja în colimator de procurorii Anticorupţie.

„Legea schimbă practic aceste porturi din societăţi comerciale în organizaţii non-profit efective, cu tot cash-ul redirecţionat de la porturi către operatorii private. Ea distruge valoarea proprietăţilor statului”, a declarat, pentru Profit.ro, Greg Konieczny, care este de părere, aşadar, că se va înregistra o ”hemoragie” de zeci de milioane de euro pe an pentru porturi.

Se prăbuşeşte preţul chiriilor în favoarea ”băieţilor deştepţi”!

Aşa cum CANCAN.ro a dezvăluit la data respectivă, noile amendamente din legea privind administrarea porturilor şi a căilor navigabile au fost adoptate de Camera Deputaţilor la începutul acestei luni, mai exact pe 7 noiembrie. E vorba, concret, despre chiriile pe care ”băieţii deştepţi” (din umbra firmelor private) le plăteau până acum, Administraţiei Porturilor, deci, indirect, statului. Dacă legea va fi promulgată de Iohannis, noile chirii vor fi mult reduse, iar statul va fi marele perdant.

Unul dintre operatorii privaţi care va profita din plin de noua lege, recte Comvex SA (acoperă în Portul Constanţa peste 700.000 de metri pătraţi, însă ne vom referi imediat, pe larg, la această companie!), plăteşte la acest moment 5 cenţi/mp/lună, adică în jur de 420.000 de euro/an. Iar contractul ar urma să fie – prin noua lege – garantat pentru o perioadă de 10 ani. Dacă legea nu va ”trece” în actuala formă, atunci Comvex (şi nu doar ea, ci şi ceilalţi agenţi economici) va fi obligată să achite în jur de 12 cenţi/mp/lună, ceea ce ar însemna că suma s-ar mări cu aproape 600.000 de euro/an! x 10 ani rezultă un plus pentru buget de 6 milioane de euro numai în cazul acestui contract.

În acest context, reprezentanţii Fondului Proprietatea arată că legea adoptată de Camera Deputaţilor vină să anuleze o tendinţă pozitivă privind chiriile percepute de Portul Constanţa de la companiile care operează în port. „Situaţia începea să se schimbe”, declară Konieczny, arătând că prin licitaţii, preţurile chiriilor urcau uneori şi de 10 ori faţă de cele negociate în anii trecuţi. Raportul anual pe 2015 (publicat de Profit.ro) al Administraţiei indică suprafeţe închiriate şi preţul mediu, de unde se observă clar că cele mai mari cotaţii sunt pentru zonele din port unde contractele au fost negociate în anii 2012-2016.

Cea mai mare parte a suprafeţei închiriabile din rada Portului Constanţa aparţine companiilor de stat, aproximativ 2-3 milioane metri păraţi. Pentru agenţii economici care au semnat contractele în anii 2000-2012, echivalentul a 1-2 milioane metri pătraţi, preţul mediu este de 0,782 lei pe metru pătrat pe lună. Dacă în cazul contractelor încheiate prin negociere directă în ultimii 4 ani (pentru 0,5 milioane – 1 milion de metri păraţi), preţul mediu nu a deviat mult, fiind de 0,764 lei pe metru pătrat pe lună, în schimb pentru contractele de închiriere semnate în urma unor licitaţii publice din perioada 2012 – martie 2016, preţul mediu este de peste 3 ori mai mare, respectiv de 2,426 lei pe metru pătrat pe lună. „Din perspectiva noastră, dacă este luptă împotriva corupţiei, acesta este un caz la nivel înalt. Sunt băieţii deştepţi, partea a doua”, a acuzat managerul Fondului Proprietatea în interviul acordat colegilor de la Profit.ro.

El este deputatul-cheie din întreaga ecuaţie

Legea care va crea avantaje ”băieţilor deştepţi” a fost susţinută cu ardoare de liberalul Mircea Toader. Deşi Senatul a respins iniţial această lege, Camera Deputaţilor (ca şi camera decizională) şi-a dat OK-ul asupra ei! Interesant este faptul ca Mircea Toader a fost audiat în trecut la DNA, ca martor, în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanţa.

Preşedintele Klaus Iohannis va avea ultimul cuvânt asupra legii pe care deputatul Mircea Toader (dreapta) a susţinut-o cu fervoare
Preşedintele Klaus Iohannis va avea ultimul cuvânt asupra legii pe care deputatul Mircea Toader (dreapta) a susţinut-o cu fervoare

La dosarul cauzei existau mai multe interceptări telefonice între Laurenţiu Mironescu, fost secretar general în MAI şi afaceristul Aurelian Pilcă, inculpaţi în dosar, pe tema sprijinului financiar pentru ca Mironescu să câştige alegeri în PDL şi a intervenţiilor pentru ca Pilcă să fie numit şef în port şi să intre în anturajul Ancăi Boagiu, fost ministru al Transporturilor. Într-una dintre convorbiri, din 7 septembrie 2010, Laurenţiu Mironescu îl anunţa pe Pilcă că se va întâlni cu Mircea Toader, care l-ar fi cooptat pentru a elabora legislaţia în domeniul maritim şi portuar. Mironescu îşi exprima speranţa că va intra astfel şi în intimitatea ministrului şi precizează că Toader „s-a sfătuit cu Anca (Boagiu-n.r.)”.

”Laurenţiu Mironescu (L.M.): Eu astăzi ma duc la… la Mircea Toader.

Aurelian Pilcă (A.P.): Da?

L.M.: De fapt, astăzi plec, mâine mă duc la Mircea Toader, care m-a cooptat la modul eu să-i fac legislaţia în domeniul maritim şi portuar.

A.P.: Foarte bine! Dacă te pricepi la asta, de ce să nu-i faci, nu?

L.M.: A, mă pricep, îi fac şi vreau să… Bănuiesc că o să intru şi în intimitatea ministrului, acolo, ştii, adică…

A.P.: Dar nu zice nimic deocamdată.

L.M.: A zis că s-a sfătuit cu Anca. N-am nicio treabă, măi, eu nu ştiu nimic din ce se întâmplă.

A.P.: Da, păi tocmai de asta.

L.M.: Doamne fereşte!

A.P.: Aha.

L.M.: Înţelegi? Pe de altă parte, tot ce aflu pe subiectul acesta, îţi spun, ca să vezi cum manevrezi. (…) Bine, Aline.

A.P.: Bine, hai! Succesuri!”

Mai mult, presa a dezvăluit că deputatul Mircea Toader ar fi făcut, în trecut, afaceri de milioane cu Administraţia Portului Constanţa, şi că în ”combinaţie” ar fi fost implicat, indirect, Claudiu Palaz, fostul prefect al Constanţei. Jurnalul Naţional făcea referire în 2012 la podul rutier peste Canalul Dunăre – Marea Neagră care urma să fie construit. Pentru ca autotrenurile să nu mai părăsească Portul Constanţa ca să ajungă în cel de la Constanţa Sud Agigea, se impunea construcţia unui nou pod rutier. Numai că pe anumite bucăţi se aflau terenurile oamenilor, iar aceştia trebuiau despăgubiţi.

În 2008, Administraţia Porturilor a depus la Primăria Agigea cererea de eliberare a certificatului de urbanism pentru podul rutier peste canal. Nu după mult timp, Gheorghe Palaz, tatăl fostului prefect de Constanţa, a cumpărat 85% dintr-o parcelă de 67.785 m.p. cu 150.000 de euro, adica 2,6 euro/mp. Evident, pe traseul podului. Primăria Agigea a eliberat certificatul de urbanism pentru podul rutier, iar la scurt timp, Gheorghe Palaz vinde cota sa de 85% către o firmă cu preţul de 3.185.000 euro, ceea ce înseamnă 46,98 euro/mp. Ulterior, respectiva firmă a vândut 5.860 mp către Administraţia Porturilor cu 422.543 euro, adică 72,10 euro/mp, având un profit de 147.241. Deputatul Mircea Toader, susţşinătorul legii despre care vorbim azi, a fost directorul unei societăţi comerciale care făcea parte dintr-un grup de firme în care se afla şi cea careia i-a vândut terenul tatăl fostului prefect de Constanţa, ulterior acesta fiind înstrăinat către Administraţia Porturilor. Aşadar, multe jocuri de culise, dar asta nu e tot!

Cine este marele câştigător

Aşa cum scriam mai sus, revenim asupra companiei Comvex, una dintre firmele care vor avea cel mai mult de câştigat din mega-învârteala pusă la cale în Camera Deputaţilor. La Comvex, potrivit datelor de la Registrul Comerţului (mai multe puteţi citi AICI, pe TERMENE.RO), printre acţionari îl găsim şi pe Dan Drăgoi (tatăl fostului ministru de Finanţe, Bogdan Drăgoi, care, la un moment, a fost implicat şi într-o poveste de dragoste cu vedeta Playboy, Ramona Lăzuran.

Fost ministru de Finanţe în trecut, Drăgoi Jr. (dreapta) a trăit o poveste de iubire cu fostul iepuraş Playboy Ramona Lăzuran, lucru cu care Dan Drăgoi n-ar fi fost tocmai de acord
Fost ministru de Finanţe în trecut, Drăgoi Jr. (dreapta) a trăit o poveste de iubire cu fostul iepuraş Playboy Ramona Lăzuran, lucru cu care Dan Drăgoi n-ar fi fost tocmai de acord

Doar destinul a făcut ca Drăgoi senior să nu-i fie acesteia şi socru!) Dincolo de asta, Dan Drăgoi, pe care Revoluţia l-a ”prins” cu grad de general, s-a descurcat exceptional în afaceri. ”Rise project” arăta că el a clădit, din umbra un adevărat imperiu. În urmă cu mai mulţi ani, domnul Dan a lucrat pentru faimosul grup londonez Balli, acuzat că a căpuşat colosul SIDEX. Acea afacere ar fi costat câte un dolar (la vremea respectivă) pe fiecare român! Tot alături de Balli, Drăgoi senior a preluat în 1998 de la stat şi compania Comvex.

Comvex este una dintre ”perlele” imperiului financiar creat de multi-milionarul Dan Drăgoi (fotografic: WWW.TERMENE.RO)
Comvex este una dintre ”perlele” imperiului financiar creat de multi-milionarul Dan Drăgoi (fotografic: WWW.TERMENE.RO)

Intermediar a fost ”paravanul” irlandez Dundee Limited, via Solidmet SRL. Comvex reprezenta o ţintă strategică, fiind poarta prin care intrau în România materii prime pentru combinatele metalurgice. Pe atunci, Drăgoi-senior era directorul companiei irlandeze Dundee Ltd. Azi, el este adânc înfipt în Comvex, iar sursele noastre susţin că a ajutat cât a putut ca ”legea lui Mircea Toader” să ajungă în mapa preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare. Pe de altă parte, există informaţii că după afacerile ”Microsoft” şi EADS, şi combinaţia de multe zeci de milioane de euro de la Porturi va fi luată la puruicat şi atunci… scapă cine poate!

Adrian Nicolae

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Diagnosticul de cancer al prințesei Kate Middleton: Meghan și Harry pun sare pe rana regală?
Diagnosticul de cancer al prințesei Kate Middleton: Meghan și Harry pun sare pe rana regală?
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii au înnebunit când au văzut-o
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Fiica lui Țiriac, APARIȚIE RARĂ în COSTUM DE BAIE! Avem imaginile: „M-am îndrăgostit”
Fiica lui Țiriac, APARIȚIE RARĂ în COSTUM DE BAIE! Avem imaginile: „M-am îndrăgostit”
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Actorul român care s-a însurat de nouă ori după ce a împlinit 50 de ani. Prima soție a avut 17 ani
Actorul român care s-a însurat de nouă ori după ce a împlinit 50 de ani....
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Adevărul despre despărțirea dintre Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu: ,,N-am putut să mă ridic din pat”. Cum l-a afectat pe artist procedura secretă și când a avut loc, de fapt, separarea celor doi
Adevărul despre despărțirea dintre Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu: ,,N-am putut să mă ridic din...
Pensiile din luna mai intră înainte de Sărbătorile de Paște! Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul chiar în ședința de guvern
Pensiile din luna mai intră înainte de Sărbătorile de Paște! Premierul Marcel Ciolacu a făcut...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în familie. „Niciodată nu a ținut de note sau copiii să fie olimpici.”
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cele mai ieftine Smart TV-uri la Altex, eMag și Flanco. Prețuri pentru toate buzunarele
Cele mai ieftine Smart TV-uri la Altex, eMag și Flanco. Prețuri pentru toate buzunarele
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei....
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai...
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
3 zodii care nu își vor cere NICIODATĂ iertare. Nu aștepta scuze de la acești nativi!
3 zodii care nu își vor cere NICIODATĂ iertare. Nu aștepta scuze de la acești...
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de ziua ei de naștere
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
Gabriela Lucuțar, ”Regina Întunericului”, are trei copii. Cum arată micuții concurentei de la Chefi la Cuțite
Gabriela Lucuțar, ”Regina Întunericului”, are trei copii. Cum arată micuții concurentei de la Chefi la...
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
Păcatul mare pe care-l comit unii preoți. De ce să nu mergi niciodată la un duhovnic care “deschide cartea”
Păcatul mare pe care-l comit unii preoți. De ce să nu mergi niciodată la un...