Ultima alertă meteo pune într-un pericol fără precedent speciile marine. Ce este „canicula invizibilă”?

Publicat: 27/06/2023 | 00:15
Ce reprezintă fenomenul de caniculă invizibilă / foto: Pixabay

Meteorologii au emis un avertisment alarmant cu privire la o nouă anomalie climatică ce ar putea amenința Europa. Cunoscut sub numele de „caniculă invizibilă”, acest fenomen se dezvoltă în nordul Oceanului Atlantic și poate provoca o criză ecologică gravă, punând în pericol numeroase specii marine.

Specialiștii meteorologi din Franța au raportat că, în perioada cuprinsă între lunile martie și mai, temperatura medie la suprafața apei în Atlanticul de Nord a înregistrat o creștere constantă. Cu câteva zile în urmă, temperatura a atins nivelul de 23,3 grade Celsius, înregistrând o valoare cu 1,3 grade Celsius peste media istorică.

Informațiile obținute prin intermediul sateliților au indicat chiar și valori cu până la 5 grade Celsius mai mari în largul coastelor irlandeze, ceea ce a amplificat îngrijorarea specialiștilor.

Meteorologii francezi consideră că acest fenomen este deosebit de neobișnuit și nu a mai fost observat până acum într-o asemenea măsură. Consecințele pot fi devastatoare pentru mediul marin, întrucât criza climatică declanșată de această „caniculă invizibilă” ar putea duce la dispariția unui număr semnificativ de specii marine.

CITEȘTE ȘI: Fenomenul El Nino provoacă temperaturi extreme în întreaga lume! Ce susțin specialiștii

Ce reprezintă fenomenul de „caniculă invizibilă”

O explicație principală pentru acest fenomen este legată de condițiile atmosferice, mai exact de un val de căldură generat de un anticiclon situat deasupra vestului Europei. Lipsa norilor și a vântului facilitează absorbția unei cantități mai mari de energie solară de către suprafața oceanului, ceea ce împiedică amestecarea apelor calde de la suprafață cu cele reci de adâncime.

Chiar dacă nu este prima dată când meteorologii observă o astfel de caniculă marină, aceștia sunt surprinși de rapiditatea cu care s-a dezvoltat fenomenul în prezent.

Printre consecințele anticipate se numără creșterea mortalității în rândul animalelor marine și o migrație către nord a unor specii. Aceste efecte vor avea un impact semnificativ asupra ecosistemelor marine, perturbând echilibrul natural și având consecințe negative asupra biodiversității, notează DC News. 

VEZI ȘI: Prognoza actualizată pentru România. Meteorlogii au făcut anunțul despre fenomene de ultimă oră