Un lider sindical a spus cât durează greva profesorilor. “Trebuie soluții”. Începe luni, 22 mai

Publicat: 21/05/2023 | 21:13
Liderii de sindicat anunță suspendarea grevei profesorilor/ Sursă foto: Facebook

Luni, 22 mai 2023, va avea loc greva generală a profesorilor. În urma negocierilor eșuate de la Guvernul României, aproximativ 150.000 de profesori nu se vor prezenta la orele de curs. Un lider sindical a spus cât vor dura protestele. 

După ce miercuri, 17 mai 2023, a avut loc greva de avertisment, luni, 22 mai va avea loc greva generală a profesorilor. Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simon Hăncescu, a menționat faptul că greva profesorilor va lua sfârșit în momentul în care Guvernul va detensiona această situație, iar legea salarizării va îndeplini dorințele propuse de aceștia. Totodată, acesta a reamintit că sunt școli cu 100% dintre profesori în grevă, în condițiile în care s-au depus eforturi pentru a nu se ajunge la o grevă generală.

“Greva va continua până când colegii noștri vor stopa acțiunea. Trebuie soluții pentru asta. Oferta guvernului este cea pe care am mai avut-o și acum câteva zile. În legea salarizării o să se rezolve dorința noastră. Altceva nimic. Personalul nedidactic, inclus în Anexa 8, va primi o creștere de 7-8 la sută la salariu. Urmează să dea Executivul un act normativ. Decizia aparține Guvernului.

Sunt școli cu 100% dintre profesori în grevă, recomandarea este ca părinții să țină elevii acasă. Acolo unde sunt profesori care vor preda, vor supraveghea elevii veniți la școală”, a declarat, pentru Digi24, Simon Hăncescu.

Greva profesorilor va înceta când le vor fi aprobate solicitările

Vezi și: ABONAȚII DIGI S-AU TREZIT CĂ NU MAI POT SĂ VADĂ ACEST POST TV. RCS-RDS L-A SCOS DIN GRILĂ ȘI A OFERIT EXPLICAȚIA

Vineri, 19 mai 2023, în numele salariaților din învâțământ, federațiile sindicale au anunțat faptul că vor onora orice invitație de negocieri venite din partea Guvernului României. În urma numeroaselor scrisori și comunicate, încă din anul 2021, discuțiile au eșuat, iar membrii de sindicat s-au ales cu promisiuni neonorate, motiv pentru care s-a ajuns la începerea unei greve generale.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „ALMA MATER”, în numele salariaţilor din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vor onora orice invitaţie oficială la negocieri venită din partea Guvernului României. Am trimis zeci de scrisori şi comunicate, am organizat mai multe acţiuni de protest, însă, de fiecare dată, discuţiile nu au avut rezultatul aşteptat de membrii de sindicat. De cele mai multe ori, ni s-au făcut doar promisiuni, care nu au fost onorate.

„După cum se poate observa, am făcut tot posibilul ca să nu ajungem la acest protest extrem. În continuare suntem deschişi la negocieri, indiferent de ziua şi ora la care suntem invitaţi”, au anunţăt, vineri, federaţiile sindicale, într-un comunicat de presă comun.

Solicitările Sindicaliștilor din Educație:

  • Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
  • Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei. Sindicaliştii precizează că, de luni, se va intra în grevă generală.

Vezi și: ELECTROCASNICUL CARE ÎȚI „RUPE” FACTURA LA LUMINĂ. CONSUMĂ ÎN DOAR 1 ORĂ CÂT ALTE APARATE ÎN 7 ZILE