Urmează Banatul? Profesorul Gheorghe Mărmureanu, despre posibilitatea apariției unor noi seisme: „Roiul de cutremure migrează”  

Publicat: 15/02/2023 | 07:31

Cutremurele recente din Turcia și Siria, dar și cele ce au avut loc în Oltenia au semănat spaima printre români, care se tem de o nouă tragedie. Cu toate acestea, profesorul Gheorghe Mărmureanu spune că nu ar trebui să ne facem griji pentru că probabilitatea unui cutremur cu potențial adevărat este mică. Dar acesta avertizează că șirul de cutremure ce a avut loc în Oltenia ar putea migra spre Banat.

Evenimentele recente nu sunt de ignorat și i-au pus în gardă pe români. Cele două cutremure înregistrate în Oltenia au ridicat semene de întrebare și au adus panică, având în vedere că au venit după tragedia din Turcia. Românii se tem ca un cutremur puternic să nu lovească țara.

Fostul director al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, îi liniștește pe români și spune că momentan nu putem vorbit de cutremure cu potențial adevărat. În ceea ce privește seismele înregistrate în Oltenia, acesta spune că e posibil să urmeze și altele. Mai mult, roiul de cutremure ar putea migra spre Banat, unde curând s-ar putea înregistra o activitate seismică intensă.

„Deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Acum partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem spera ca lucrurile să se liniștească. Oricum vor mai fi replici, dar mai mici sperăm. Există posibilitatea ca roiul de cutremure să migreze, să activeze zona Banatului. Nu vreau să transmit panica, dar există această posibilitate să se producă și acolo în Banat seisme asemănătoare.”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, potrivit adevaru.ro.

(CITEȘTE ȘI: UN BĂRBAT DIN TÂRGU JIU S-A ARUNCAT PE GEAM, ÎN URMA CUTREMURULUI DE ASTĂZI. ACESTA A AVUT NEVOIE DE ÎNGRIJIRI MEDICALE)

Două cutremure în România

Ultimele două zile au adus două cutremure ce s-au resimțit destul de tare în Oltenia. Primul cutremur puternic a fost înregistrat luni, 13 februarie, la ora 16:58. Seismul a avut o magnitudine de 5,2 și s-a produs la o adâncime de 15 kilometri.

Cel de-al doilea cutremur a avut loc marți, 14 februarie, la ora locală 15:16. Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 6,2 kilometri şi a fost localizat la 102 km nord de Craiova, 120 km sud-vest de Sibiu şi 146 km vest de Piteşti. Acest cutremur a fost urmat de 13 replici cu magnitudini între 2,4 şi 4,1, potrivit datelor afișate de Institutul pentru Fizica Pământului.

(VEZI ȘI: CONSTANTIN ENCEANU A TRĂIT ȘOCUL VIEȚII! MĂRTURISIRILE ARTISTULUI DESPRE CUTREMURUL CARE A ZGUDUIT, ASTĂZI, ROMÂNIA)